Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Detalii despre noii vicepreședinți ai…

Detalii despre noii vicepreședinți ai PDM

Partidul Democrat din Moldova (PDM) și-a ales la 15 februarie, în cadrul Consiliului Politic Național al PDM, vicepreședinții și Biroul Executiv al partidului. Andrian Candu nu s-a regăsit în lista vicepreședinților noi aleși ai partidului.

Potrivit unui comunicat de presă, PDM și-a ales cei 11 vicepreședinți, care „vor forma un Guvern din umbră şi vor fi responsabili de domeniile de activitate ale ministerelor”.

Astfel, Ruxandra Glavan, ex-ministra Sănătății și Monica Babuc, ex-minitra Culturi, au fost votate în calitate de vicepreședinți care vor răspunde pentru sănătate, muncă şi protecţie socială, și respectiv educaţie, cultură şi cercetare.

Violeta Ivanov, deputata PDM care a fost vizată anterior într-o anchetă ZdG cu referire la imobil de lux înregistrat pe numele fiicei, dar și afacerile cu terenurile de pământ din Chișinău predestinate parcărilor, își va asuma răspundere pentru afacerile externe şi integrare europeană.

Vladimir Andronachi este noul vicepreședinte PDM care va răspunde pentru finanțe. În 2017, ZdG a scris despre averea și afaceri de milioane de lei, care nu se regăsesc în declaraţiile de avere şi interese ale deputatului PDM. Totodată, Andronachi este deputatul PDM care pe parcursul a patru ani de mandat nu a avut niciun proiect de lege elaborat individual, nu a prezentat vreun raport sau coraport în plenul Parlamentului, nu a avut luări de cuvânt, nu a adresat vreo întrebare și nu a făcut vreo interpelare. Andronachi era considerat unul dintre apropiații lui Vladimir Plahotniuc în perioada când acesta conducea formațiunea.

Fostul ministru a Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtcă, implicat în scandalul „pomenilor electorale” de la alegerile prezidenţiale din România, va răspunde pentru reintegrare şi securitate, iar Nicolae Ciubuc va fi responsabil de segmentul agriculturii, dezvoltării regionale şi mediului.

Eugeniu Nichiforciuc a fost votat ca vicepreședinte responsabil pentru apărare. Anterior, ZdG a scris despre averea nedeclară a acestuia și despre firma pe care și-a deschis-o fiind deputat.

De asemenea, Ludmila Guzun va răspunde pentru economie şi infrastructură, iar Igor Vremea pentru justiţie. Valentina Buliga, ex-ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei, va fi responsabilă de Organizaţia de Femei, iar Alexandr Cauia va răspunde pentru Organizaţia de Tineret.

În aceeaşi sedinţă, preşedintele PDM, Pavel Filip, a prezentat raportul de activitate al formaţiunii în perioada decembrie-februarie 2020 şi a fost pus în discuţie conceptul de resetare al PDM.

Totodată, Andrian Candu, fostul vicepreședinte al PDM, a venit cu o postare pe pagina sa de Facebook, în care le urmează colegilor săi „mai multă determinare, inițiativă și acțiune în interesul țării, al cetățenilor și, nu în ultimul rând, al partidului”.

„Orice poziție își va asuma PDM în viitorul apropiat trebuie să fie asumată pe deplin și ca atare. Dacă e în opoziție – atunci să fie o opoziție adevărată, care să critice orice greșeală și pas făcut de guvernare în detrimentul cetățenilor și al statului, și să urmărească să fie promovată agenda oamenilor”, a scris Andrian Candu.

De asemenea, Candu a mai adăugat că urmează multe discuții și dezbateri în interiorul partidului, ce se vor finaliza cu luarea unei decizii.

„Ce știu eu și voi, dragi prieteni, care ați urmărit activitatea PDM, este că Partidul Democrat a făcut mereu alianțe cu partide de dreapta, pro-occidentale, care au dus la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru un viitor prosper al țării noastre, pentru o viață mai bună aici, acasă, în Moldova”, a mai adăugat deputatul PDM.