Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii despre drumul inaugurat de…

Detalii despre drumul inaugurat de Plahotniuc în circumscripția Nisporeni: cât a costat bugetul de stat

Porțiunea de drum din Micleușeni, Strășeni, inaugurată de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și aleșii locali, are o lungime de 520 de metri și a costat 966 395 de lei. Drumul a fost reparat în cadrul proiectului politic al democraților „Drumuri bune pentru Moldova”, dar este finanțat în totalitate din bugetul de stat al R. Moldova. Reponsabilul tehnic pentru raionul Strășeni, Vladimir Costev, contractat de Administrația de Stat a Drumurilor, a precizat pentru ZdG că proiectul nu prevede construcția sistemului de drenare a apei, construcția trotuarelor sau elaborarea unei strategii de întreținere ulterioară a tronsonului, respectiv, ține de sarcina autorităților publice locale să se ocupe de reabilitarea ulterioară a drumului.

„Canale de scurgere nu sunt prevăzute. Dacă ar fi fost prevăzute, ar fi trebuit să fie elaborat un proiect. În Micleușeni pentru o parte din drum există un canal de scurgere a apei, dar autoritățile locale nu îl curăță. Este drum de însemnătate locală, autoritatea locală, Primăria, trebuie să asigură curățarea acestor canale”, a explicat responsabilul tehnic, precizând că nici construcția trotuarelor nu este prevăzută.

„În primul rând, acolo nu este suficientă lățimea drumului nici pentru partea carosabilă. Pentru trotuar, în genere, loc nu rămâne. Ar trebui să fie un arhitector care să elaboreze un plan de reconstrucție, dar în acest proiect avem doar curățarea și reparația drumului”, susține Vladimir Costev, care spune că drumul va servi și drept trotuar.

Potrivit acestuia, drumul ar trebui să reziste până la 7 ani, în condițiile unei exploatări corecte și întrețineri adecvate în perioada rece a anului. Sarcina, afirmă respnsabilul tehnic, ar reveni autorităților locale. „În niciun raion autoritățile locale nu au grijă de drumuri”, punctează Vladimir Costev.

Până în prezent, niciunul dintre membrii PDM, care participă la evenimentele de dare în exploatare a drumururilor, deși reparația se face din banii statului, nu a prezentat proiectele de construcție, exploatare și reabilitare periodică a tronsoanelor.

Porțiunea de drum de 520 de metri din Micleușeni a fost reabilitată de „Drumuri-Strășeni” SA, companie de construcții care în cadrul proiectului „Drumuri bune pentru Moldova” a semnat două contracte cu statul, pentru reparația drumurilor din raioanele Strășeni și Călărași, cu o valoare totală de 77,3 milioane de lei.

Deși, PDM nu a anunțat candidații pe circumscripții uninominale în scrutinul parlamentar din 24 februarie 2019, liderul partidului participă frecvent la activități în localitățile care fac parte din circumscripția Nisporeni, raionul în care s-a născut Vladimir Plahotniuc.