Déjà vu la CEC: referendumul privind anularea sistemului mixt nu va avea loc

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ pe subiectul anulării sistemului mixt de alegere a deputaților în Parlament. Decizia a fost luată după mai bine de o oră și jumătate de discuții în contradictoriu. Trei membri CEC, Sergiu Gurduza, Vasile Gafton și Vladimir Șarban au declarat că nu susțin decizia și că vor formula opinii separate. Hotărârea a fost luată în timp ce membrii grupului de inițiativă și reprezentanți ai societății civile au scandat „Rușine” și „Demisia”.

Vedeți și (VIDEO/LIVE TEXT) CEC discută subiectul înregistrării grupului de inițiativă pentru anularea sistemului mixt: „Rușine, demisia!”

Este cea de-a doua încercare a grupului de inițiativă de a obține acordul Comisiei Electorale Centrale (CEC) pentru organizarea unui referendum la care cetățenii să se pronunțe în favoarea anulării sistemului mixt de vot, adoptat în iulie 2017 de democrați, socialiști și deputații din Grupul parlamentar popular european, în pofida recomandării Comisiei de la Veneția de a nu schimba sistemul electoral din R. Moldova.

La 12 ianuarie 2018, membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au respins înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Asta după un schimb de replici dure și o pauză de 20 de minute, timp în care membrii grupului de inițiativă au făcut cunoștință cu raportul CEC în care au fost prezentate neregulile depistate în cerere.

Președinte al grupului de inițiativă este Ștefan Gligor, avocat și director de programe la Centrul de Politici și Reforme Structurale, iar secretar –  Valeriu Pașa, activist civic și expert în cadrul comunității WatchDog.

Citiți și

Discuții în contradictoriu la Parlament între activiști și Sergiu Sârbu: „Auzi tu, clovnule, am să-ți spun acuș cine-i agramat”

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lilian 007

    Votul mixt este pâinea lui Plahotniuk pe mulți ani de acum înainte! Votul mixt va putea fi scos numai împreună cu Plahotniuk. Îndeobște problema nu-i pusă corect. Trebuie pusă problema scoaterii lui Plahotniuk din politică, iar atunci votul mixt nu-i va mai trebui nimănui și va dispărea de la sine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *