Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Declarația PAS în cazul tânărului…

Declarația PAS în cazul tânărului reținut la Tiraspol, după ce a fugit din structurile paramilitare din stânga Nistrului

Deputații PAS susțin că „Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetățenii săi”, după ce Alexandru Rjavitin, tânărul care a evadat acum patru ani din structurile paramilitare din stânga Nistrului, a fost reținut la mijlocul lunii decembrie de către autoritățile transnistrene.

Deputații din fracțiunea PAS au organizat vineri, 10 ianuarie, o conferință de presă unde au vorbit despre „încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova în regiunea transnistreană” și anume despre cazul Alexandru Rjavitin. Asta după ce deputații Doina Gherman, Oazu Nantoi și Mihai Popșoi au avut o întrevedere cu reprezentanții Promo-Lex, în cadrul căreia au discutat despre cazul lui Rjavitin.

„Am discutat despre cazul cetățeanului Republicii Moldova, Alexandru Rjavitin, care, fiind înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin s-a întors în regiunea transnistreană, s. Pervomaisc, să-și viziteze familia, iar la data de 18 decembrie 2019, în jurul orei 20:00, acesta a dispărut din propria locuință. Se presupune că acesta a fost răpit de către structurile de forță ale administrației de la Tiraspol, și acum este deținut în Izolatorul de detenție provizorie al miliției din Tiraspol”, a declarat Doina Gherman.

Deputații PAS susțin că, în tot acest timp, „reprezentanții Guvernului nu au ieșit cu nicio reacție oficială referitor la măsurile întreprinse”.

Declarația PAS cu privire la reținerea lui Alexandru Rjavitin

„Ceea ce ne arată, de fapt, că Guvernul nu este capabil să asigure drepturile fundamentale pentru cetăţenii săi. Lipsa de transparență pe marginea acestui caz este extrem de îngrijorătoare: în loc să își informeze cetățenii despre acțiunile întreprinse, acest Guvern tace mâlc.

Astfel, astăzi venim cu un demers, prin care solicitam viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, să intervină de urgență și să întreprindă acțiunile necesare pentru a stabili locul de aflare a lui Alexandru Rjavitin. Totodată, am solicitat și documentarea detaliată a acestui caz particular, dar și a fenomenului de înrolare forțată a tinerilor în structurile din stânga Nistrului.

De asemenea, ne adresăm și Procurorului General, Alexandru Stoianoglo, cu aceleași solicitări și să ni se comunice dacă acest caz ieșit din comun este în vizorul Procuraturii Generale.

În context, solicităm o întrevedere oficială cu reprezentanții misiunii OSCE în Moldova și așteptăm poziția lor oficială”, se mai arată în declarația PAS.