Decizia CEC: grupul de inițiativă privind organizarea referendumului de anulare a votului mixt NU a fost înregistrat

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au respins înregistrarea grupului de inițiativă privind organizarea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Asta după un schimb de replici dure și o pauză de 20 de minute, timp în care membrii grupului de inițiativă au făcut cunoștință cu raportul CEC în care au fost prezentate neregulile depistate în cerere.

„Cererea de înregistrare nu corespunde normelor legale… Au fost găsite abateri și date contradictorii privind întocmirea proceselor verbale”, a declarat Alina Russu, șefa CEC.

„Ceea ce faceți aici este mult mai grav decât pare. Nu puteți sabota efortul a peste 700 de oameni, care s-au unit și au vrut să apere interesele cetățenilor. Am respectat toate prevederile. Înțeleg că decizia a fost luată înainte de această ședință și în altă parte”, a comentat Ştefan Gligor, director de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) și președintele grupului de inițiativă.

„Noi trebuie să adoptăm o lege a poporului prin care să asigurăm alegeri parlamentare oneste, să schimbăm clasa politică şi să ne demonstrăm că aici există oameni care îşi asumă răspunderea şi luptă pentru un viitor mai bun. Dar voi (CEC, n.r.), care trebuie să lucrați în interesul poporului, veniți cu o hotărâre împotriva cetățenilor R. Moldova… Este o violare a dreptului constituțional al cetățenilor de a organiza un referendum. CEC a declarat public că este într-un serviciu politic, dar nu apără interesele oamenilor. A anihilat dreptul nostru de a da note guvernării”, a conchis preşedintele grupului de iniţiativă.

Ştefan Gligor a declarat că nu va renunța la ideea organizării referendumului. „Luni vom vedea care va fi planul nostru de acțiuni. Vom examina toate posibilitățile și vom lua în calcul toate normele pe care ei ni le pot impune. Nu ni s-a respins (înregistrarea grupului de inițiativă, n.r.) pentru că nu am întrunit condițiile, ci este o decizie cu caracter politic”, a subliniat directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) și președintele grupului de inițiativă.

La 29 decembrie 2017, Comisia Electorală Centrală (CEC) a recepționat actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *