Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum guvernarea „democrată” de la…

Cum guvernarea „democrată” de la Chișinău nu vede critici, ci doar încurajări în concluziile UE: „nu sunt un caz excepțional”

Autoritățile de la Chișinău nu văd în concluziile enunțate de Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene decât o expresie a asprijinului UE pentru R. Moldova și a faptului că relația cu R. Moldova este considerată drept una importantă. Atât președintele Parlamentului, cât și șeful Guvernului, interpretează concluziile, care denotă probleme pe anumite segmente cum ar fi reforma justiției, combaterea corupției și elucidarea fraudei bancare, ca pe niște recomandări, nu și ca pe niște critici dure. Imediat după publicarea raportului care semnalează despre nerespectarea de către guvernarea a recomandării Concluziei de la Veneția privind sistemul electoral, despre necesitatea continuării implementării reformelor care ar aborda provocările semnificative existente, cum ar fi guvernarea slabă, politizarea instituțiilor de stat și corupția sistemică, miniștrii din Guvernul Filip și liderul PDM s-au antrenat pe rețelele de socializare într-o campanie de interpretare a documentului UE în favoarea guvernării.

Asigurări că guvernarea tratează cu maximă seriozitate acest document a dat premierul Pavel Filip care s-a rezumat la un comentariu pe pagina sa de Facebook. În locul unor explicații privind restanțele reiterate de miniștrii Afacerilor Externe din UE, Filip s-a referit la „doi ani de reforme profunde” și la concluziile care ar încuraja guvernarea să „dubleze eforturile în domeniile-cheie”.

Concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la Republica Moldova, publicate astăzi, marchează 2 ani de reforme profunde, prin care avem drept obiectiv modernizarea instituțiilor țării și asigurarea unui trai decent pentru cetățeni. Recomandările venite de la Bruxelles sunt cât se poate de realiste, încurajându-ne în același timp să dublăm eforturile în domenii cheie, precum reforma administrației publice, îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri sau întărirea sectorului energetic. Personal, cred în continuarea unei coordonări active dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană”, scrie Pavel Filip pe pagina oficială de Facebook.

Asemeni premierului democrat, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a salutat concluziile formulate de Consiliul UE și le-a interpretat drept un „efort legislativ substanțial în ultimii 2 ani în Republica Moldova”, care este „recunoscut” de UE.

„Salut Concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la țara noastră, ce ne-au fost comunicate astăzi. Consider că partenerii noștri europeni recunosc un efort legislativ substanțial în ultimii 2 ani în Republica Moldova, conturând totodată perspective cheie în relația țării noastre cu UE.

Ne-am asumat demersuri dificile, fixându-ne drept scop stabilizarea și modernizarea țării. Privind la concluziile anterioare, este clar că Republica Moldova a mers pe un drum european cât se poate de concret, iar progresele pe care le-am înregistrat sunt majore. Uniunea Europeană a emis recomandări și direcții pentru dezvoltare esențiale, în baza cărora, ca legiuitori, vom continua să livrăm rezultate pozitive pentru oameni”, scrie Andrian Candu pe Facebook.

Vicepremierul pentru integrare europeană, Iurie Leancă a ieșit într-o conferință de presă în care a declarat că aceste concluzii privind situația din R. Moldova le interpretează ca pe un „pas pozitiv” și ca pe „o expresie a faptului că Uniunea Europeană consideră relația sa cu R. Moldova drept una foarte importantă”.

„Vreau să menționez că astfel de concluzii nu sunt un caz excepțional. De regulă, Uniunea Europeană discută, analizează, elaborează, astfel de concluzii pe situația din țări care reprezintă o importanță deosebită pentru Uniunea Europeană, astfel încât încă odată voi aduce cuvinte de apreciere pentru atenția pe care o dedică UE relației cu R. Moldova.

Bineînțeles, Guvernul ia notă de aceste concluzii, de conținutul acestor concluzii”, a declarat Iurie Leancă în fața presei.

Liderul PPEM, desemnat de liderul PDM Vladimir Plahotniuc vicepremier pentru integrare europeană, este de părere că opinia UE, formulată în 27 de puncte în care sunt indicate progresele şi restanţele pe care le înregistrează R. Moldova este „atotcuprinzătoare”, „echilibrată” și constituie „o analiză realistă și o radiografie corectă a evoluțiilor din R. Moldova, atât a dinamicii pozitive, cât și a domeniilor unde mai e încă loc de a îmbunătăți situația”.

„Mesajul principal este că Uniunea Europeană reafirmă angajamentul său de a consolida asocierea politică și integrarea economică a R. Moldova și de a lucra într-un parteneriat foarte strâns cu noi în baza Acordului de Asociere”, a declarat Leancă, care, totuși, a admis că există domenii asupra cărora Consiliul Afacerilor Externe al UE se pronunță în termeni critici.

Iurie Leancă afirmă că Guvernul nu interpretează concluziile la capitolul justiție sau mass-media, drept o „critică dură”, dar ca pe niște „îndemnuri” sau „analiză constructivă”.

Cu referire la problemele semnalate de UE, Iurie Leancă dă asigurări că în câteva luni reforma justiției, demarată de noul ministru, va genera rezultate, că va fi promovat un nou Cod a Audiovizualului care a fost consultat cu societatea civilă și că în curând compania Kroll va veni la Chișinău pentru a prezenta raportul final, astfel încât instituțiile de rigoare să poată recupera bunurile și activele care au fost scoase peste hotare.

Doar aspecte pozitive a văzut în mesajul Consiliului UE și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

„Concluziile Consiliului Uniunii Europene cu privire la Republica Moldova sunt cuprinzătoare, echilibrate și, pe lângă unele constatări, trasează în general prioritățile de cooperare pe viitor, foarte binevenite. 

Esența acestora constă în faptul că, pe de o parte, UE reafirmă angajamentul plenar de a continua să sprijine Republica Moldova pe calea noastră europeană, iar, pe de altă parte, UE formulează așteptări înalte față de Republica Moldova. Este o abordare absolut firească pentru relațiile avansate de stat asociat pe care le are Republica Moldova cu UE”, comentează Tudor Ulianovschi.

 În timp ce Consiliul Afacerilor Externe al UE subliniază că R. Moldova, la mai bine de trei ani de la frauda bancară, nu are o investigație imparțială și cuprinzătoare a tuturor celor implicați în jaf, deși această anchetă este un factor-cheie în procesul de reformă, liderul coaliției de guvernare, președintele PDM, Vladimir Plahotniuc, dă asigurări, de asemenea prin intermediul unei postări pe Facebook,  că UE are la Chișinău „interlocutori serioși și realiști, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine”.

Concluziile emise de Consiliul Uniunii Europene ne încurajează să continuăm, ca echipă a Partidului Democrat, reformele pe care ni le-am asumat în parcursul european al țării. Rămânem puternic angajați față de nevoile oamenilor din Republica Moldova și îi asigurăm pe partenerii noștri internaționali că au la Chișinău interlocutori serioși și realiști, inclusiv în domeniile în care este loc de mai bine.

În nume personal, salut angajamentul Uniunii Europene față de Republica Moldova și interesul constant pentru dezvoltarea țării noastre, reconfirmat astăzi de oficialii prezenți la Bruxelles”, scrie Vladimir Plahotniuc pe pagina sa de Facebook la scrut timp după încheierea ședinței din 26 februarie a Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene.

Miniștri de externe din țările Uniunii Europene (UE) au discutat despre situația R. Moldova într-o ședință a Consiliului Afaceri Externe al UE, care s-a desfășurat astăzi, 26 februarie, la Bruxelles. La finalul dezbaterilor, Consilliul a adoptat o listă de 27 de concluzii.

Consiliul Afaceri Externe al UE își exprimă regretul că noua lege electorală din R. Moldova nu a abordat unele dintre recomandările-cheie ale avizului Comisiei de la Veneția și declară că noul sistem electoral trebuie să fie monitorizat cu atenție în timpul campaniei electorale, în ziua alegerilor și în perioada ulterioară pentru a stabili impactul asupra democrației.

Totodată, Consiliul subliniază că autoritățile din R. Moldova trebuie să-și întărească eforturile pentru lupta împotriva corupției, dar și reformarea sistemului judiciar. Un factor cheie în procesul de reformă îl constituie investigarea imparțială și cuprinzătoare a fraudei bancare din 2014 − toți cei implicați trebuie să fie aduși în fața legii, indiferent de afilierea politică. Sunt câteva din concluziile Consiliului. Întreaga listă a puteți să o accesați AICI.

Citți și

(DOC) Consiliul Afaceri Externe al UE despre noul sistem electoral, frauda bancară și legea antipropagandă din R. Moldova