Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum explică Poliția și PDM…

Cum explică Poliția și PDM securitatea sporită la sediul democraților și reședința lui Plahotniuc

În timpul protestului din 1 iulie, forțe de ordin în număr sporit au fost dislocate în perimetrul străzilor Bulgară și Armenească, acolo unde este amplasat sediul partidului Democrat din Moldova și blocul de locuit care aparțile liderului acestuia, Vladimir Plahotniuc. În imaginile video filmate cu drona pot fi văzute cel puțin 15 coloane de polițiști, poziționate lângă blocul deținut de liderul PDM. Solicitați să comenteze securitatea sporită la această adresă, purtătorul de cuvânt al PDM a precizat că partidul nu a cerut intervenția forțelor de ordine, iar ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției (IGP) a declarat că polițiști au fost dislocați acolo unde au solicitat organizatorii protestului, în număr suficient pentru asigurarea ordinii publice.

ZdG a solicitat IGP-ului să explice numărul sporit de polițiști dislocați în preajma sediului PDM. „Poliția a fost la datorie, ieri, la toate locațiile unde au solicitat organizatorii protestului, în număr sufiecient pentru menținerea și asigurarea ordinii publice”, a declarat pentru ZdG, Diana Sochircă, ofițer de presă la IGP, precizând că nu poate comenta un punct de dislocație în particular: „nu comentăm locațiile”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDM, neagă că partidul ar fi solicitat intervenția forțelor de ordine și declară că Ministerul Afacerilor de Interne ar fi dislocat polițiștii în conformitate cu calculele sale, „după cum consideră de cuviință”.

„Nu a fost nimic special făcut. Dar, cred eu, nu este de mirare și este o practică recunoscută în toate statele și în R. Moldova, atunci când forțele de ordine își fac calcule și înțeleg foarte bine care este procedura pentru a menține ordinea publică, atunci, oricare oficiu, fie este privat, fie public, trebuie protejat, de aceea n-a fost făcut nimic special. În rest, Ministerul de Interne și-a făcut serviciul după cum consideră de cuviință”, a declarat Vitalie Gamurari întrebat dacă partidul a solicitat intervenția forțelor de ordine.

Întrebat dacă PDM a fost anunțat de polițiști despre faptul că în perimetrul respectiv urmează a fi dislocate forțe de ordine, reprezentantul PDM a declarat că nu cunoaște.

„Nu cunosc și nu m-am interesat, fiindcă ține de competența Ministerului de Interne, de fiecare dată, inclusiv în perioada când au fost alte guvernări. Înțeleg foarte bine că este practica tuturor statelor. Au informațiile lor, planurile lor cum să conlucreze, cum să asigure. Ține de competența lor, în exclusivitate”, a precizat Vitalie Gamurari.

Potrivit organizatorilor, la protestul din 1 iulie au partcipt circa 40 de mii de persoane. Inspectoratul General al Poliției susține însă că au protestat doar șapte mii de persoane.

 În timpul protestului din Piața Marii Adunări Naționale, președinta PAS, Maia Sandu, și liderul PPDA, Andrei Năstase au anunțat că revendicările opoziției, printre care: validarea alegerilor, anularea sistemului mixt și demiterea judecătorilor care au pronunțat deciziile de invalidare a alegerilor, vor fi prezentate oficialilor europeni, inclusiv Parlamentului European.