Cine l-a propus pe Valeriu Meșca la șefia Apă-Canal Chișinău

Valeriu Meșca a ajuns astăzi director la întreprinderea municipală „Apă-Canal Chișinău”(ACC) după ce astăzi, 22 mai, în ședința Adunării Generale a acționarilor întreprinderii, a fost propus la această funcție de către Valeriu Bogdan, șeful Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei. Valeriu Bogdan, care reprezintă Primăria Chișinău, drept unic fondator al întreprinderii, la Adunarea Generală a ACC, susține că decizia privind candidatura care urma să preia funcția de director a fost coordonată „cu factori de decizie ai autorității publice locale”.

Contactat de ZdG, șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei, Valeriu Bogdan a declarat că numirea și eliberarea din funcție a directorului furnizorului de apă „Apă-Canal Chișinău” SA ține de competența reprezentantului Adunării Generale, adică a sa, deoarece el reprezintă autoritatea publiclă locală în calitate de unic acționar la întreprinderea municipală.

Întrebat cum a identificat candidatura lui Valeriu Meșca, acesta a ezitat să ofere un răspuns exact. Șeful Direcției Asistență Juridică a Primăriei a precizat doar că decizia privind promovarea lui Valeriu Meșco a fost „coordonată cu factori de decizie”, fără a confirma sau infirma dacă este vorba de primarul interimar al capitalei, reprezentantul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Ruslan Codreanu. Acesta a refuzat să ofere alte detalii, referitor la procedura de numire, la ședința Adunării Generale de astăzi și referitor la componența nominală a Consiliului de Administrație al întrerpinderii sau a Comisiei de cenzori.

„A fost respectată în totalitate procedura legală, Legea cu privire la Societățile pe Acțiuni, cât și regulamentele Interne al Apă-Canal Chișinău”, a răspuns Valeriu Bogdan.

Un răspuns la aceste întrebări nu am putut obține nici la „Apă-Canal Chișinău”, iar reprezentanta întreprinderii ne-a declarat că toate informațiile care pot fi oferite se conțin în comunicatul de presă publicat pe site-ul ACC.

Prin intermediul unui comunicat de presă, ACC a anunțat astăzi, 22 mai, despre aprobarea cererii de demisie a directorului general, Veronica Herța, și numirea în locul ei a lui Valeriu Meșca, cel care între 2005-2016 a fost director general la ÎS „Fabrica de Sticlă”, scosă de câțiva ani la licitație. Totodată, opinia publică a fost informată despre numiri noi în funcțiile de director tehnic, director economic și director pentru relații cu clienții.

În timp ce Veronica Herța a scris pe Facebook că pleacă din proprie inițiativă pentru că nu se ține de funcții și că demnitatea este mai presus de orice, fără a oferi însă detalii, ex-edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, afirmă că motivul plecării sunt amenințările din partea conducerii PDM. Dorin Chirtoacă a scris pe aceeași rețea de socializare că Herța ar fi fost nevoit să plece după presiuni și amenințări și că adevăratul motiv se referă la faptul că aceasta este membră a Partidului Liberal.

„Domnule Plahotniuc, eu am numit-o pe Veronica Herța director la Apă-Canal, dumneata ai capacitate, curaj, bărbăție să ieși acum și să spui că ai scos-o abuziv, cu presiuni și amenințări pe Veronica?”, s-a adresat Chirtoacă liderului PDM. În același mesaj, Chirtoacă afirmă că „Primăria și Consiliul Municipal Chișinău sunt muți, au ordin să tacă”.

Apelată în repetate rânduri, Veronica Herța nu a răspuns la telefon pentru a confirma sau infirma existența unor presiuni politice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lilian 007

    Da lămurește-te odată, televizionșciță zăpăcită, Meșca sau Meșco? Ce obicei prostesc să-l numești pe unul și același cu nume diferite?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *