Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doi viceprimari suspendați din funcție…

Doi viceprimari suspendați din funcție și percheziții în biroul lui Chirtoacă. Cine devine primar interimar?

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii fac percheziții în biroul lui Dorin Chirtoacă, primarul mun. Chișinău. În cazul în care edilul va fi reținut, Primăria va rămâne fără un administrator, pentru că cei doi viceprimari, abilitați prin lege să-i ia locul primarului, sunt suspendați din funcție, figurând în dosare penale. 

Articolul 34 din legea cu privire la administrația publică locală prevede că „în cazul încetării înainte de termen a mandatului, a suspendării din funcţie sau a imposibilităţii primarului de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură de drept de către un viceprimar. Totuși,  „dacă viceprimarul, din motive obiective, refuză interimatul funcţiei de primar sau dacă primarul şi viceprimarul sunt suspendaţi din funcţie concomitent, sau, din anumite cauze, aceste funcţii devin vacante, consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului”, se menționează în lege.

Secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), Valeriu Didenco şi doi consilieri, Oleg Onișenco și Ghenadie Dumanschi, au fost reţinuţi de CNA şi procurori în această după-amiază. Aceştia sunt vizaţi în dosare de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, precizează Centrul Național Anticorupție (CNA).

 

UPDATE 17.12: În anticamera biroului lui Dorin Chirtoacă au intrat mai mulți ofițeri CNA și procurori anticorupție. Ușa a fost încuiată. Motivul perchezițiilor  nu a fost anunțat.