CEC a demarat tipărirea listelor electorale pentru alegerile locale din 20 mai

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a demarat tipărirea listelor electorale de bază pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018.

„În conformitate cu Art. 44 din Codul Electoral, listele electorale de bază au fost întocmite în baza Registrului de stat al alegătorilor și cuprind toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază ori îşi au reşedinţa pe teritoriul unei secţii de votare”, susține CEC.

În total, în listele electorale au fost incluși 748.675 de alegatori. În următoarele zile, Comisia va transmite autorităților publice locale listele electorale, care ulterior le vor transmite birourilor electorale ale secțiilor de votare.

În perioada 30 aprilie – 19 mai, alegătorii din localitățile în care au loc alegeri locale noi, pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atît în localurile secţiilor de votare, cât şi online, accesând pagina web a Comisiei www.cec.md, la rubrica „Verifică-te în RSA”.

Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul se poate adresa la biroul electoral al secției de votare, ce corespunde domiciliului sau reședinței sale, pentru a solicita, în baza documentelor doveditoare, includerea sau excluderea din listă, corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine ori despre alţi alegători.

Menționăm că în mai puțin de o lună au loc alegeri noi pentru funcția de primar general al capitalei, mandatul căruia va fi de doar un an, până în 2019, când în întreaga țară se vor desfășura alegeri locale ordinare. Fotoliul de edil al mun. Chișinău este țintit de 12 candidati: Vasile Costiuc, Andrei Năstase, Alexandr Roșco, Reghina Apostolova,  Valeriu Munteanu, Ion Ceban, Victor Strătilă, Alexandra Can,  Maxim Brăila, Silvia Radu, Alexandru Mâţu și Constantin Codreanu.

Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni r. Hâncești.

Conform Codului Electoral, campania electorală a început pe 20 aprilie, cu o lună înainte de alegerile locale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *