Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune președintele Parlamentului despre…

Ce spune președintele Parlamentului despre revenirea lui Chiril Gaburici

„Trebuie să examinăm experiența profesională și să ne axăm mai puțin pe elementele sensibile legate de un anumit context politic”, a spus Andrian Candu, președintele Parlamentului, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la postul de televiziune TVR Moldova, când a fost întrebat de ce fostul premier Chiril Gaburici revine în Guvern?

„El și-a făcut un nume în domeniul afacerilor. A dezvoltat mai multe afaceri și în țară și peste hotare și cu siguranță, Guvernul va avea doar de câștigat din experiența acestuia. În 2015, când a apărut subiectul precum el și-ar fi cumpărat o diplomă de BAC, contextul politic era cu totul altul. Dl Gaburici era prim-ministru într-un Guvern minoritar. Dar hai să ne reamintim de o frază pe care o spunea șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola: pentru un om contează foarte mult rezultatele acțiunilor sale, experiența cu care vine și trebuie să încercăm să facem abstracție de contextul politic, mai ales la cel de atunci. Până la urmă așa și nu a fost dezvoltat subiectul diplomei de la BAC. Până la urmă, nici nu are rost să vorbim. Orice faptă s-a prescris în timp. Contează foarte mult rezultatele acțiunilor, rezultatul experienței profesionale și mai puțin să ne axăm pe elementele sensibile legate de un anumit context politic. Trebuie să ne axăm pe profilul profesional al persoanei și rezultatele obținute de el”, a declarat Candu.

Amintim că ieri, 19 decembrie, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunțat că  șapte miniștri democrați vor pleca din funcție, iar în locul acestora vor veni persoane profesioniste, din mediul tehnocrat, printre care și Chiril Gaburici, ex-premierul care în iunie 2015 a plecat din funcție după de Ziarul de Gardă a scris că a picat BAC-ul și a făcut studii economice „fără frecvență” la o universitate nelicențiată, iar Procuratura a inițiat un dosar penal privind studiile sale. Chiril Gaburici urmează să preia fotoliul de ministru al Economiei.

În ancheta jurnalistică „CV-ul necenzurat al premierului”, din 5 martie 2015, Ziarul de Gardă a scris că Chiril Gaburici, pe atunci prim-ministrul R. Moldova, nu a reuşit să susţină examenul de bacalaureat în anul 1995, perioadă în care învăţa la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul. Cu toate acestea, în 2004, la 28 de ani (!), având deja o funcţie de conducere la Moldcell, ex-premierul a obţinut diplomă de studii superioare, absolvind la „fără frecvenţă” Universitatea Slavonă din R. Moldova, instituţie care abia în 2003 primise acreditarea de la Ministerului Educaţiei şi abia în 2005, peste un an de la luarea diplomei de către Gaburici – licenţa.

După publicarea subiectului, Ministerul Educației confirma că Gaburici a fost exmatriculat „din proprie dorință” în septembrie 1995 de la Colegiul Republican Microelectronică și Tehnică de Calcul CRMTC, fără diplomă de BAC. Totodată, în 1997, el a fost exmatriculat de la ASEM pentru că nu a frecventat orele, plecând la muncă peste hotare.

În timp ce într-un răspuns oficial oferit pentru ZdG, Chiril Gaburici susținea că a fost înmatriculat la Universitatea Slavonă în anul 1998, într-un răspuns al Ministerului Educației se spunea că acesta a fost înmnatriculat în anul 2000.

După anunțul de ieri, ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a scris indignat pe o rețea de socializare: „Acum trei ani, Chiril Gaburici a scăpat basma curată, întrucât procurorii au stabilit că termenul de prescripţie pentru falsul diplomei a expirat. Se pare că acum a expirat şi termenul pentru bună-credinţă, or să numeşti la unul din cele mai importante ministere un cetăţean care şi-a cumpărat diploma de BAC înseamnă, cel puţin, lipsă de corectitudine. Probabil, Partidul Democrat resimte o criză acută de cadre, dacă este nevoit să scoată în avangardă personaje asemenea „DIPLOMAtului” cu studii incomplete…”.

Drept replică, președintele Parlamentului a spus în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” că este sigur că premierul Filip „va ști ce să-i răspundă dl Munteanu”.

Citiți aici: CV-ul necenzurat al premierului sau cum Chiril Gaburici a picat BAC-ul și a făcut economie la „fără frecvență” la o universitate nelicențiată //