Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune PG despre anularea…

Ce spune PG despre anularea actelor de extrădare, de către autoritățile ucrainene, în cazul lui Veaceslav Platon

Reprezentanții Procuraturii Generale susțin că în adresa instituției nu a fost expediat niciun act oficial semnat de autoritățile ucrainene privind anularea documentelor în cazul extrădarii fostului deputat Veaceslav Platon.

„Vom reveni cu o reacție după prezentarea în adresa Procuraturii a unui act oficial de la autoritățile competente”, ne-au comunicat reprezentații PG.

Judecătoria Pechersk din Kiev a anulat joi, 21 noiembrie, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei de extrădare a lui Veaceslav Platon, semnată în august 2016. Hotărârea nu poate fi contestată, notează newsmaker.md, care a publicat documentul obținut de la avocații controversatului om de afaceri.

Pe 26 iulie 2016, Serviciile secrete din Ucraina l-au reținut pe Platon la Kiev și ulterior l-au arestat pentru 40 de zile.  Pe 29 august, în același an, Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova.

Tot în 2016, câteva luni mai târziu, Curtea de Apel de la Kiev a declarat ilegală extradarea lui Veaceslav Platon. Atunci, magistrații ucraineni au anunțat că hotararea primei instanțe în baza căreia Platon a fost extrădat autorităților moldovene urmează să fie anulată și reexaminată.

În anul 2017, Veceaslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spalare de bani în proportii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM).

Ulterior, Platon a mai primit o pedeapsa de 12 ani de închisoare, într-un nou dosar, fiind acuzat de escrocherie și spalare de bani. 

Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din capitală.