Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Când încep lucrările de construcţie…

Când încep lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău

Ministerul Economiei și Infrastructurii anunţă că lucrările de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni-Chişinău vor demara până la sfârşitul verii, cel târziu în septembrie 2018. Este cel de-al treilea termen anunțat de autorități drept dată de demarare a construcției, după ce anterior s-a discutat despre lunile martie și iunie curent.

Ministrul Economiei al României, Dănuţ Andruşca, şi premierul R. Moldova, Pavel Filip au discutat despre progresele în implementarea proiectului de interconectare energetică în cadrul unei întâlniri oficiale. Discuţia dintre cei doi oficiali a avut loc pe15 mai 2018, la Chişinău, în cadrul vizitei de lucru a ministrului român în R. Moldova pentru dialogul privind proiectele de interconectare energetică şi alte proiecte de cooperare dintre cele două state.

Potrivit unui comunicat emis de Guvernul R. Moldova, oficialii au discutat despre evoluţiile în implementarea proiectelor de interconectare energetică R. Moldova-România, dar şi despre posibilitatea eliminării tarifelor de roaming între cele două ţări, similar cu practica din cadrul UE. Tarifele de roaming nu mai sunt impuse în Uniunea Europeană (UE) din anul 2017.

Ministrul român Dănuţ Andruşca a avut o întrevedere şi cu ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chişinău, Chiril Gaburici. Discuţiile dintre cei doi omologi, de asemenea, s-au axat pe construcţia conductei Iaşi-Ungheni-Chişinău şi etapele care urmează a fi îndeplinite. „Mă bucur să văd evoluția proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău. La sfârșitul verii vom fi deja pe șantier și vom munci”, a menționat Chiril Gaburici.

Oficialii moldoveni şi români s-au referit la cele patru etape de implementare a proiectului: îndeplinirea condițiilor suspensive, reorganizarea „Transgaz”, efectuarea procedurilor de achiziții și demararea lucrărilor de construcție, cel târziu în septembrie 2018.

„Este esențială respectarea termenelor stabilite. Acesta este un proiect de suflet pentru mine”, a precizat Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei al României.

Conducta de gaz care ar lega România de R. Moldova a fost inaugurată în august 2014 la Ungheni, având drept scop diversificarea surselor de alimentare cu gaze, încât ţara noastră să nu depindă sută la sută de gazul rusesc.

Ziarul de Gardă a scris anterior că Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” va presta, în baza licenței primite, serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iași – Ungheni pe care îl gestionează.

În următorii doi ani, „Eurotransgaz” SRL, filiala Transgaz România în R. Moldova își asumă obligația de a investi până la 93 de milioane de euro pentru construirea unui gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și a instalațiilor necesare operării acestei conducte în condiții de eficiență, siguranța și competitivitate, oferind totodată rute și surse alternative de aprovizionare pentru piața din regiune.

Inițiativa de eliminare a tarifelor la roaming urmează să fie discutată în cadrul următoarei ședințe comune a Executivelor de la Chișinău și București.

La întâlnire s-a discutat și despre interconexiunea sistemelor electroenergetice dintre cele două ţări, construcția unei autostrăzi, precum și a infrastructurii feroviare care să facă legătura între Republica Moldova și România.