CA Chișinău a menținut decizia primei instanțe de a o scoate pe Apostolova din cursa electorală

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău din 11 mai prin care candidata „Partidului Șor” la șefia capitalei, Reghina Apostolova, a fost exclusă din cursa electorală. 

La 11 mai, cu 9 zile înainte de alegerile locale noi din mun. Chișinău, Reghina Apostolova a fost scoasă din cursa electorală prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Se întâmplă după ce Partidul Unității Naționale (PUN) a sesizat Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău despre încălcările admise de Reghina Apostolova în campanie, iar Consiliul a admis solicitarea PUN de a se adresa în instanța de judecată. Reprezentanții PUN au invocat că campania electorală a candidatei lui Șor ar fi finanțată din bani proveniți din străinătate, iar soția primarului, interpreta Jasmin, ar îndemna cetățenii să o voteze pe Apostolova, ceea ce contravine prevederilor legale privind agitația electorală.

La rândul său, primarul de Orhei califică contestațiile depuse de PUN drept o tentativă de scoatere ilegală a candidatei Reghina Apostolova din cursa pentru mandatul de un an la fotoliul de primar al capitalei.

Este pentru a doua oară când un candidat al partidului Șor este exclus dintr-un scrutin electoral. Cu zece zile înainte primul tur al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016, Ina Popenco, candidata Partidului Șor la șefia statului, a fost exclusă din cursa electorală pentru că a utilizat fonduri nedeclarate atunci când a deschis în sectorul Râșcani al capitalei un magazin social.

În cursa electorală pentru fotoliul de edil de Chișinău rămân astfel, 11 candidați: Ion Ceban (PSRM), Valeriu Munteanu (PL), Alexandr Roşco (Partidul „Casa Noastră-Moldova”, Alexandru Mâţu (partidul Ruso-Slavean din Moldova), Maxim Braila (Partidul Popular din R. Moldova), Andrei Năstase (PPDA), Victor Strătilă (Partidul Verde Ecologist), Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), Constantin Codreanu (PUN), Alexandra Can (PNL) și Silvia Radu (candidată independentă).

Primarul ales la 20 mai va avea mandat pentru un singur an, până în anul 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni din r. Hâncești.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *