Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Băsescu pune punct carierei politice…

Băsescu pune punct carierei politice odată cu încheierea mandatului de senator

Ex-președintele român Traian Băsescu, lider al Partidului Mișcarea Populară (PMP) din România, susține că odată cu expirarea mandatului de senator își va încheia activitatea politică și că nu va candida pentru un fotoliu în Parlamentul European. Actual membru al Senatului României, Băsescu se judecată cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, pentru pașaportul moldovenesc. Cetățenia R. Moldova i-a fost acordată de fostul președinte Nicolae Timofti, dar i-a fost retrasă de actualul șef de stat, socialistul Igor Dodon, în primele zile de mandat. 

Joi, 24 mai, într-un interviu pentru B1 Tv, Traian Băsescu a declarat că la finalul mandatului de senator, în 2020, își încheie activitatea politică și că partidele de dreapta ar trebui să meargă la alegerile europarlamentare, din mai 2019, pe o listă comună.

„M-aş referi la europarlamentare, care vor fi un dezastru pentru partidele de dreapta dacă nu se găseşte o soluţie politică, pentru că vom merge fiecare cu resursele lui, încercând unii, cum e PMP, să obţină un rezultat mai bun decât la alegerile trecute. (…) Fiecare va încerca să obţină ceva mai mult decât data trecută, însă europarlamentarele vor fi un test formidabil şi o poză limpede a potenţialului pe care îl au partidele care se opun alianţei PSD-ALDE. De aceea, eu cred că va trebui găsită o soluţie înainte de europarlamentare, adică PNL, USR, PMP, platforma lui Cioloş ar trebui să facă o listă comună, pentru că deosebirea între aceste partide şi partidele din alianţa actuală este că stau mult mai prost cu structurile. Punându-le pe toate la un loc, printre altele, au şansa să acopere toate localităţile. Este un vot de listă la nivel naţional. Acolo unde nu ai o mică organizaţie, într-o comună, acolo nu iei niciun vot”, a spus Băsescu la B1 Tv, citat de agerpres.ro.

Pentru aceeași sursă Băsescu a declarat că vede europarlamentarele ca pe un exerciţiu în vederea prezidenţialelor și că este sceptic în privința unei victorii a lui  Klaus Iohannis în lipsa unui partid puternic în spate. Totodată, fostul președinte român a menționat că PSD, actualul partid de la guvernare, condus de Liviu Dragnea, ar reprezenta un „risc uriaș”.

„Eu nu mai am mize personale. Gata. După mandatul ăsta îmi închei activitatea politică”, a declarat Băsescu, întrebat despre posiblile alianțe.

Traian Băsescu este președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din R. Moldova, condus de Anatol Șalaru. La alegerile locale din 20 mai, Băsescu a exprimat susținerea pentru candidatul PUN la șefia Chișinăului, deputatul român Constantin Codreanu. În primul tur, Codreanu a reușit o performanță de 4,55%.