Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (audio) Reacția Președinției la articolul…

(audio) Reacția Președinției la articolul despre odihna de lux a familiei Dodon

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, susține că odihna familiei lui Igor Dodon  „este o chestiune privată”, că membrii acesteia nu au beneficiat de serviciile agenției de turism și nici nu au fost cazați la vreunul dintre hotelurile despre care a scris ZdG

Ion Ceban nu a adresat niciun mesaj Ziarului de Gardă, dar a făcut precizările într-un comentariu pe noua sa pagină de Facebook la două ore după ce ZdG a prezentat imagini ale hotelurilor de lux din Antalya, regiune unde și-a dus Dodon familia la mare.

Înainte de a publica articolul, ZdG l-a apelat pe purtătorul de cuvânt al șefului statului, acesta însă nu a răspuns la telefon, dar a remis un mesaj în care scrie că este ocupat și nu poate să ne răspundă. La fel s-a întâmplat și anterior când a fost contactat de reporterul ZdG pe alte subiecte. Nici după apariția articolului, Ion Ceban nu a revenit la ZdG.

Purtătorul de cuvânt al președintelui scrie pe Facebook că informațiile prezentate de ZdG sunt „speculații” care ar duce în eroare opinia publică, invocând că „dl Președinte și-a dus familia la odihnă, iar el a revenit în țară și este la serviciu, avînd o agendă foarte încărcată, ca de obicei”. În știrea ZdG însă nu se afirmă că Igor Dodon s-ar afla în Antalya în acest moment, ci doar că acesta și-a dus, pe 8 iunie, familia la odihnă, iar în anunțul de pe Facebook acesta nu a indicat când se întoarce la Chișinău.

De asemenea, Ion Ceban scrie că știrea ZdG nu are la bază fapte reale. Precizăm însă că informația precum că familia Dodon s-ar afla anume în unul din aceste două hoteluri a fost oferită de către un consultant al agenției de turism „Damla Tur”, întrebat fiind despre cele mai bune oferte de odihnă la mare. În acest sens, ZdG deține înregistrările audio ale discuției.

„În presă au început speculațiile cu privire la odihna familiei Președintelui Igor Dodon, care, de fapt, nu au la bază fapte reale. În legătură cu aceasta declarăm că, în primul rînd dl Președinte și-a dus familia la odihnă, iar el a revenit în țară și este la serviciu, avînd o agenda foarte încărcată, ca de obicei. În al doilea rînd, familia Președintelui n-a beneficiat de serviciile companiei turistice la care se face referință, și nici nu se află în hotelurile menționate. Totodată, menționăm că odihna familiei este o chestiune privată, în legătură cu care solicităm un pic de discreție. Plus la aceasta, rugăm să se țină cont de faptul că anual în Antalya se odihnesc peste 150 mii de moldoveni. Rugăm ca jurnaliștii să nu ducă opinia publică în eroare, așa cum s-a procedat în articolul respectiv”, a scris purtătorul de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, pe pagina personală de facebook.

După postarea acestui mesaj, ZdG l-a contactat din nou pe Ion Ceban. Întrebat de ce nu a venit cu o reacție la adresa ziarului, Ceban, care este și consilier municipal, dar exercită și atribuțiile de purtător de cuvânt al șefului statului, nefiind însă angajat în această funcție la Președinție, a invocat că a avut o agendă încărcată întreaga zi, dar că trebuiau să revină cu o reacție colegii săi, cauza de ce n-au făcut-o, spune însă că nu o cunoaște. Ceban a declarat că mesajul pe care l-a publicat se axează integral pe declarațiile lui Igor Dodon.

„Din discuția mea cu dl președinte am înțeles că nu a contactat serviciile acestei companii, nu se află familia sa în hotelurile respective, iar dlui se află la serviciu de la ora 7 dimineața”, susține Ceban, care nu a putut spune exact când s-a întors Dodon la Chișinău, precizând că ar fi vorba despre sâmbătă seara sau duminică dimineața. Deși a negat că familia președintelui s-a oprit la acele destinații turistice, despre care a  scris ZdG, Ion Ceban a refuzat să numească hotelul în care s-ar afla aceasta, adăugând că informațiile respective sunt private și nu ar fi „normal” să fie făcute publice atâta timp cât nu este o vizită oficială.

De asemenea, Ion Ceban a cerut dovezi după ce reporterul a precizat că acesta nu a răspuns în repetate rânduri la apelurile ZdG, pe alte subiecte.

Ion Ceban a șters contul său de Facebook, iar de câteva zile are un profil nou unde apare drept Iv Ceban.

La 12 iunie, ZdG a scris că familia președintelui Igor Dodon se odihnește într-un hotel de lux, de cinci stele, pe malul Mării Mediterane, în Turcia, iar prețul pentru un sejur începe de la 4 mii de euro, după ce angajata agenției de turism „Damla Tur” a precizat, într-o discuție cu reporterul ZdG, că președintele Igor Dodon a ales unul dintre hotelurile Maxx Royal pentru vacanța de vară, dar a declarat că nu cunoaște pentru care dintre cele două locații, Kemer sau Belek, a optat șeful statului.