Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (audio) PDM pregătește un anti-protest?…

(audio) PDM pregătește un anti-protest? „Noi, angajații, suntem datori să ne ducem. Vrem să lucrăm și gata, da acolo cum o să fie soarele!”

Acțiuni de protest în această duminică organizează nu doar cei care se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral, dar, se pare, și Partidul Democrat din Moldova (PDM).  Un protest în fața Parlamentului pentru 11 iunie a fost anunțat încă la 22 mai curent de către reprezentanți ai societății civile, lideri ai unor partide de la guvernare, dar și din opoziție, personalități din diferite domenii și activiști civici, care cer deputaților retragerea proiectului de lege ce presupune trecerea la sistemul mixt de vot. Totodată, un locuitor dintr-un sat al raionului Rezina ne-a informat vineri, 9 iunie, că edilul din localitate, care este membru al PDM, a anunțat angajații primăriei că trebuie să participe duminică la un protest inițiat de partid. Sursa ZdG a precizat că astăzi ar fi avut loc o ședință a edililor democrați din raion, iar exact după aceasta, primarul a început să mobilizeze oamenii, precizând că ar urma să adune 20 de perosane.

Reporterul Ziarului de Gardă a încercat să verifice această informație și a telefonat la mai multe primării din țară conduse de democrați. Sub pretextul că ar fi un angajat al primăriei din satul vecin care ar cunoaște despre organizarea unei acțiuni de preotest de către PDM, reporterul a apelat la sediile autorităților publice locale.

Apelată, o angajată a primăriei satului Cinișeuți, Rezina, ne-a spus că primara, Mariana Corcevoi, ar fi fost chemată de către președinta orgnaizației teritoriale PDM pentru discuții, iar după, nu le-a spus decât că ar urma să aibă loc un protest, dar că detaliile le va comunica mai târziu.

Angajata a precizat că  primara ar fi vorbit despre o deplasare a persoanelor, nu la Chișinău, dar în or. Ialoveni.

„A zis că Partidul Democrat. Este vorba că el face un miting, iar noi, care suntem angajați, suntem datori să ne ducem (…) Noi tăcem, tiho (în liniște – n.r.) vrem să lucrăm sau nu vrem să lucrăm? Vrem să lucrăm și gata, da acolo cum o să fie soarele.  A zis că angajații primăriei numaidecât (…)  Poate, și soțul să meargă. Ne-om duce din pereche”, a recunoscut angajata, precizând că  „este vorba de politică”.

Am apelat ulterior angajata și ne-am prezentat drept reporter ZdG. De această dată, femeia a declarat că nu cunoaște nimic despre protest, deoarece nu are nicio afiliere politică, și că pe angajați nimeni nu-i anunță când primarul merge la partid.

Sub pretextul unei angajate din Primăria satului Cimișeuți, am apelat deja la o altă localitate din Rezina condusă de un primar democrat, Echimăuți. Funcționara care ne-a răspuns la telefon cunoștea subiectul. Aceasta ne-a spus că știe despre faptul că duminică urmează să se organizeze deplasarea mai multor persoane la un miting al Partidului Democrat, dar că a auzit despre asta de la o deridicătoare și nu de la primar.

„Tot aceeași poveste și la noi. Dar nu se iau specialiști, dar din sat: deridicătorile, paznicii, așa.. pe contabilitate nu-i prea târâie, știu că n-or să se ducă”, a menționat funcționara, care a declarat că nu cunoaște dacă este vorba despre Chișinău sau Ialoveni. „Așa am auzit-o și eu pe deridicătoare, căreia primarul i-a permis după masă acasă, dar așa, personal,  să-mi spună cineva…. El (primarul – n.r) mie nici nu îndrăznește să-mi spună ceva (…) Știți cum, data trecută când s-au dus tot așa: „simpatizații Partidului Democrat merg în marș”. Când au auzit, toți fugeau.  De unde simpatizanți, de unde membri ai partidului, de unde ați luat-o? Iată duminică face protest Platforma DA antiguvernale. Dar aceștia (PDM -n.r) se duc adică că lor le place guvernarea, ne place salariul, ne place impozitele, tot ne place. (…) Împotrivă, de-acum nu știu pentru ce protestează. O să vă spună duminică! Atunci tot i-a chemat, că noi ne ducem acolo la proteste, dar ei, (PDM -n.r) cu totul în altă parte au făcut protestele, au mărșăluit tot Chișinăul au umblat ca să spună: uite câtă lume am adunat noi că în Piață nu erua atâția, noi să demonstrăm că la noi îs mai mulți. Păi dacă îi duci cu autobuzul”, a recunoscut angajata, care a precizat că la un alt miting, participanții au primit câte o pungă cu o sticlă de apă și biscuți.

Funcționara a confirmat veridicitatea afirmațiilor făcute și atunci când am anunțat-o că suntem reporteri de la Ziarul de Gardă. Femeia a recunoscut că personalul tehnic a fost anunțat despre participarea la miting, că primarii au fost chemați la ora 13.00 de către președinta organizației teritoriale a PDM Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta Consiliului Raional Rezina, că șefii instituțiilor de învățământ ar urma să anunțe persoanlul tehnic despre deplasarea la miting.

Igor Marcu, primarul satului Echimăuți, Rezina,  a declarat însă că i se pare „straniu” că cineva ar putea să cunoască despre deplasarea la protestul PDM, deoarece nu ar fi fost astăzi încă în localitate și nu a organizat „încă” pe nimeni: „Încă nu-s sigur.  Vă spun că încă n-am ajuns  în sat. Am să ajung, am să verific, am să văd”. Igor Marcu a negat că ar fi participat, alături de alți primari, la o ședință a Partidului Democrat din Rezina și ne-a îndemnat să revenim cu un apel peste două ore, atunci când va fi deja în localitate.

Și o angajată a primăriei satului Pereni din Rezina ne-a semnalat despre faptul că primarul din localitate, Dumitru Marchitan, ar fi avut o discuție la nivel raional după care a anunțat despre mobilizarea pentru un protest PDM. Aceasta a declarat că primarul le-a spus că angajații sunt obligați să meargă la „antiprotest”, să adune oameni, să ia copii, dacă sunt studenți în capitală.

De cealaltă parte, președinta Organizației Raionale Rezina a PDM, Eleonora Graur a negat că ar fi discutat cu primarii PDM din raion și că ar organiza deplasarea la un protest. „Eu nu știu despre ce vorbiți. Nu cunosc despre protest. Cel care v-a spus, pe dlui să-l întrebați”, a precizat Eleonora Graur. Acesta a refuzat să discute la acest subiect, invocând că ar putea să ne răspundă doar la întrebări legate de calitatea sa de președintă a raionului, nu și drept lideră a organziației teritoriale PDM: „În orele de serviciu prefer să discut despre serviciu, nu despre politică”.

Am apelat și în alte localități conduse de primari democrați. Angajații de la primăriile Sipoteni (Călărași), Roșcani (Anenii Noi), Izbiște (Criuleni), Mereșeni (Hâncești) au adeclarat însă că nu cunosc despre subiect și că primarii nu au anunțat pe cineva despre participarea la vreun protest.

Ulterior, la redacția ZdG au telefonat locuitori din satele Cocieri și Molovata Nouă din r. Dubăsari care au semnalat despre acțiuni similare ale primarilor. Aceștia, la fel ca și funcționara din Cinișeuți, Rezina, au declarat că au fost anunțați despre o deplasare în orașul Ialoveni.

Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni a declarat pentru ZdG că pentru duminică, 11 iunie, piața din centrul urbei a fost rezervată de către un grup de tineri pentru o manifestație, dar nu cunoaște alte detalii sau numele celui care a rezervat spațiul.

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova, informat despre datele pe care le deținem, a declarat că nu poate  confirma, dar nici infirma dacă ar urma să aibă loc vreo acțiune a partidului duminică în Chișinău sau Ialoveni, deoarece astăzi a fost prins în alte activități și nu este la curent cu asemenea detalii. Irina Gâscă, reprezentanta serviciului de presă a PDM, la fel, a declarat că nu cunoaște astfel de informații, dar a precizat că va încerca să afle un răspuns. Ulterior, nu a răspuns la telefon.

Pe pagina web a formațiunii politice și pe pagina de Facebook, PDM nu anunță despre vreo manifestație publică la 11 iunie.

În același timp, potrivit datelor Primăriei Chișinău, plasate pe pagina oficială, duminică încapitală ar urma să aibă loc 54 de manifestații publice.

Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) și scarul Parlamentului sunt rezervate, din 22 mai curent, de către un „grup de inițiativă creat de Vladislav Gribincea, Comunitatea „WatchDog”, Centrul de Politici și Reforme, Institutul de Politici Publice și Alexei Tulbure” pentru organizarea unui „protest față de modificarea sistemului electoral”, la care se va solicita retragerea „proiectelor de lege nr. 60/2017 și nr. 123/2017 privind modificarea sistemului electoral”. Potrivit organizatorilor, la protest urmează să participe 15 000 de persoane.

La 9 iunie, bl. Ștefan cel Mare și Sfânt, de la intersecția cu str. Petru Movilă și până la Parlament a fost rezervat de către Partidul Nostru, condus de primarul de Bălți aflat în căutare internațională, Renato Usatâi. La această „întrunire” cu genericul „Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi” ar urma, potrivit organizatorilor, să vină 5 000 de persoane.

Totodată, nu există nicio informație despre o acțiune a PDM în Chișinău duminică.