Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Arena unui singur pretendent. De…

Arena unui singur pretendent. De ce nu este făcut public numele companiei care vrea să construiască proiectul PDM

O singură companie a depus dosarul de participare la concursul de selectare a partenerului privat care construi Arena Chișinău, proiectul Partidului Democrat din Moldova. Numele companiei nu a fost însă făcut public de către președintele Comisiei de concurs, secretarul de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării Igor Șarov, pe motiv că ar exista niște „declarații de confidențialitate” semnate de membrii Comsiei, care nu permit enunțarea pretendentului.

Astăzi, 6 iulie, Comisia de selectare a partenerului privat s-a întrunit în ședință pentru a deschide oferta depusă în concursul care a durat 60 de zile, între 5 mai și 4 iulie.

„Ne bucură faptul că inițiativa R. Moldova și a atras atenția mediului de afaceri, în special în cazul în care Guvernul, prin prevederile hotărârilor de guvern, cu privire la obiectivele și cerințele acestui parteneriat public-privat, au stabilit condiții și obiective foarte și foarte dure pentru a asigura reușita acestui demers”, a declarat Igor Șarov, președintele Comisiei de concurs.

„Oferta depusă corespunde prevederilor documentației standard, respectiv, oferta se constată validată și eligibilă pentru următoarele procese. În cadrul următoarei ședințe, Comisia de concurs va examina și evalua oferta, atât din punct de vedere al elementelor tehnice propuse, cât și din punct de vedere al aspectelor financiare pe care le implică”, a precizat Șarov.

Acesta a refuzat să numească numele companiei care s-a înscris în concurs, invocând că toți membrii Comisiei au semnat „declarații de confidențialitate”. Secretarul de stat a declarat că la subiect se va reveni săptămâna viitoare, atunci când va fi analizată oferta, deoarece ședința de astăzi a fost doar una tehnică.

Potrivit condițiilor de implementare a proiectului de Parteneriat Public-Privat „Proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național”, taxa de participare la concurs a constitutuit 5 000 de euro. Oferta urma să fie însoțită de o garanție bancară în valoare de 100 000 de euro.

La concurs au putut participa persoanele juridice de drept privat, rezidente ale Republicii Moldova şi/ sau ale unui stat cu care Republica Moldova are semnate acorduri de colaborare comercială economică şi/ sau privind promovarea şi protejarea investiţiilor, cu experienţă în domeniul construcțiilor edificiilor similare obiectului Parteneriatului Public-Privat (arene polivalente, complexe sportive, stadioane). Pretendenții au putut acţiona nemijlocit sau prin intermediul reprezentanţilor mandataţi în ordinea stabilită.

 Termenul de valabilitate a ofertei constituie 120 zile calendaristice de la termenul-limită de prezentare a ofertei.

Înainte de lansare a concursului, Comisia promitea că va asigura buna desfășurare a Concursului, care va fi unul public, transparent și în conformitate cu legislația în vigoare.

Subiectul privind construcția unei arene multifuncționale, numită inițial „Chișinău Arena”, a apărut în spațiul public pentru prima dată la 13 martie 2018, cu 8 luni înainte de alegerile parlamentare, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Proiectul a fost anunțat de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc, și prezentat de către finul său, Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova. Ulterior, pentru edificarea acestei arene, statul a prevăzut 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor. Tot în regim de urgență s-a decis ca un teren cu o suprafață de 69,2 ha să fie exclus din categoria de terenuri cu destinație agricolă și trecut din proprietatea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație (ex-Colegiul Național de Viticultură și Vinificație) în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, fiind, în același timp, inclus în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Un studiu de fezabilitate al proiectului respectiv a fost publicat de MECC abia la 27 aprilie, adică la două săptămâni după ce a fost aprobată lista obiectivelor şi condiţiilor parteneriatului public-privat pentru proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” și cerințele generale pentru selectarea partenerului privat. Potrivit Studiului de fezabilitate privind crearea parteneriatului public-privat pentru construcția arenei polivalente, costul construcției se estimează la circa 40 de milioane euro, bani care urmează a fi investiți de un agent economic privat și pe care statul îi va rambursa în termen de zece ani, din veniturile obținute din activitatea sălii și din susrse financiare din bugetul de stat. Altfel spus, se presupune că profitul net al arenei în primul an de activitate va fi aproape 250 de mii de euro, în același timp, contractul ar presupune că în acel an statul urmează să ramburseze 25% din costul investiției, adică 10 milioane de euro. Banii respectivi ar urma să fie alocați din bugetul de stat. Același document, elaborat de organizația nonguvernamentală „Alternative Internaţionale de Dezvoltare” la solicitarea MECC, indică că cel mai mare risc al proiectului este o posibilă instabilitate politică  prin schimbarea administrației în cadrul partenerului public.

La începutul lunii mai curent a fost demarat concursul public internațional pentru desemnarea partenerului privat care va construi Arena Chișinău.

Citiți și:

Dodon a admis alocarea banilor pentru Arena Chișinău din buget, iar acum este nemulțumit de contribuția statului
(DOC) Ministerul Finanțelor despre alocarea banilor pentru Arena Chișinău din fondurile externe pentru drumuri
(doc) Arena Națională: 10 hectare pentru sala polivalentă și 59 pentru „extinderea zonei de agrement”
(video) Chișinău Arena: Proiectul finilor lui Plahotniuc, cu 200 de milioane de lei din fondul pentru reparația drumurilor