Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Vox/ 9 ani în căutarea…

Vox 9 ani în căutarea miliardului furat. Unde-i miliardul?

În 2014 se producea cel mai mare jaf din istoria R. Moldova: din trei bănci a fost sustras un miliard de dolari. La nouă ani distanță, nimeni nu stă după gratii pentru furt, deși în dosarul furtul miliardului” au statut de învinuit 66 de persoane. Singurul condamnat definitiv, la 15 ani de închisoare, este ex-deputatul Ilan Șor, dar nici acesta nu face pușcărie. În 2019, Șor a evadat din R. Moldova și se ascunde în Israel. Deși Chișinăul a cerut repetat autorităților israeliene extrădarea lui, cererea rămâne până azi fără răspuns.

9 ani în căutarea miliardului furat. Unde-i miliardul?

Lilia Zaharia-Cravcenco, TI-Moldova, directoare executivă

Au fost găsite dârele de bani, dar banii, din păcate, rămân nerecuperați. Procesul de investigare a fraudei bancare a fost din start compromis. Investigațiile Kroll nu s-au soldat decât cu cheltuieli în plus de la buget. Rapoartele Comisiilor parlamentare de anchetă au eșuat și ele. Persoanele și instituțiile implicate în frauda bancară au dus pe piste greșite ancheta. Și plus la asta, am mai avut și o procuratură politizată. Se mișcă greu lucrurile. Nimeni dintre figuranții în dosarele asociate cu furtul miliardului nu este pedepsit. Este adevărat, cu ajutorul partenerilor externi, s-a reușit aplicarea unor sancțiuni internaționale împotriva lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, dar nu e suficient. Oamenii vor să-și spună cuvântul justiția: cei care au furat să fie pedepsiți pe măsură, iar banii să fie recuperați. Este inacceptabil că persoana-cheie implicată în acest jaf bancar trage sforile din afară și încearcă prin diverse forme să destabilizeze situația din țară și să compromită parcursul ei european ca să scape de pușcărie. Autoritățile moldovenești trebuie să reacționeze rapid și eficient la toate aceste încercări… Hoții trebuie puși la pușcărie, iar banii reîntorși de unde au fost furați.

Ilie Chirtoacă, director executiv, Centrul de Resurse Juridice

Unde-i miliardul? Nici după 9 ani nu avem un răspuns clar. Cu 60 de suspecți și niciunul după gratii. Ilan Șor, chiar dacă este condamnat, evită executarea pedepsei. Statutul altor personaje, cum ar fi Platon și Plahotniuc, este încă neclar, iar implicarea fostului procuror general în această poveste complicată (fuga lui Platon) generează mai multe întrebări decât răspunsuri. Impactul acestui jaf asupra economiei a fost devastator, echivalând cu peste 12% din PIB-ul național. Autoritățile au lansat în 2018 o strategie pentru recuperarea fondurilor sustrase, dar până în prezent, sumele recuperate sunt minuscule comparativ cu ce s-a furat. Această situație denotă provocările majore ale corupției și ale deficiențelor sistemului nostru judiciar, ceea ce înseamnă că: a) reformele în sectorul justiției și al procuraturii trebuie să fie profunde, nu doar cosmetice și b) este necesar să fie menținută atenția publicului asupra acestor fenomene.Ignorarea lor și a autorilor lor, care acum încearcă să câștige simpatia alegătorilor prin „șanse” și alți sateliți, ar putea duce la repetarea unor astfel de situații. Această atenție constantă este crucială pentru a preveni recidiva unor astfel de incidente pe viitor.

Anatol Țăranu, analist politic

Banii, odată furați, foarte rar se întorc înapoi. Și în acești 9 ani problema a fost nu atât întoarcerea banilor – chiar dacă este o chestie destul de importantă, cât să fie pedepsiți făptașii, ca pe viitor așa ceva să nu se mai repete. Dar nu s-a reușit nici la un capitol, nici la altul… Sunt foarte mulți oameni cointeresați ca adevărul să nu iasă la suprafață, ca să nu fie create precedente pentru faptele de corupție care au loc până în ziua de astăzi. Și asta pentru că stagnează reforma justiției. Șor încearcă să prefacă cazul său penal în unul politic. Am văzut câte speculații s-au făcut la alegerile locale. Faptul că nu putem să punem la punct un condamnat și el continuă să joace un rol important în politică înseamnă că noi doar declarativ suntem parte a unui sistem democratic și că avem de parcurs o cale foarte lungă în ceea ce privește lupta cu marea corupție. Dosarul miliardului, în situația în care este, e cel mai elocvent argument că corupția în R. Moldova e foarte solidarizată și reforma justiției nu se mișcă. Când vom avea o claritate în privința miliardului furat, atunci vom putea spune că reforma justiției în R. Moldova s-a produs ori cel puțin s-a urnit din loc.