Principală  —  IMPORTANTE   —   Vladimir Baldovici, ex-director al APP,…

Vladimir Baldovici, ex-director al APP, pus sub învinuire pentru abuz de serviciu și fals în acte publice

Foto: app.gov.md

Vladimir Baldovici, fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), a fost pus sub învinuire de către procurori pentru abuz de serviciu și fals în acte publice.

Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice, în perioada octombrie 2018 – ianuarie 2019, abuzând de atribuțiile funcționale, în comun cu un administrator interimar al unei firme agricole, au inițiat procesul de casare a unor mijloace fixe ale întreprinderii vizate în investigație.

În acest scop, conform PA, fostul director general a desemnat reprezentanți ai Agenției Proprietății Publice pentru crearea unei comisii care să evalueze bunurile la firma agricolă enunțată și să propună casarea mijloacelor fixe. Ulterior, abuzând de situația de serviciu și atribuțiile care îi reveneau, acționând în interesul administratorului interimar al firmei agricole menționate supra, ex-directorul general al Agenției Proprietății Publice a semnat un act prin care se autorizează casarea a 65 mijloace fixe cu valoarea inițială de peste 32 milioane lei, cu toate că procesele verbale de casare întocmite de către firma vizată, datează cu o dată anterioară pretinsei autorizații emise.

Potrivit PA, s-a constatat că astfel de acte nu au fost emise oficial de către Agenția Proprietății Publice, iar conținutul acestora a fost denaturat de către mai multe persoane, inclusiv cele investigate pe caz, care au acționat în coparticipare și coordonare de acțiuni.

​​Urmărirea penală pe acest caz nu este finalizată, iar despre mersul urmăririi penale și soluția adoptată publicul larg va fi informat corespunzător la adoptarea hotărârilor procesuale respective, precizează PA.

În ianuarie curent, Vladimir Baldovici a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu conflict de interese. Potrivit Autorității, în anul 2018, Cancelaria de Stat a transmis către APP un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la transmiterea unui teren, care se referea la transmiterea, cu titlu gratuit, din gestiunea Procuraturii Generale (PG) în gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului R. Moldova a terenului proprietate publică a statului, domeniul privat, situat în centrul capitalei. Vladimir Baldovici, în calitate de director general, a avizat prin semnătură acest proiect de hotărâre.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a identificat ca la semnarea avizului fostul director al APP a avut anumite interese personale, deoarece viza în mod indirect un SRL, unde împreună cu soția dețineau calitatea de asociați.