• VIDEO/ Primii oameni în stat, despre „expulzarea” profesorilor turci

  VIDEO/ Primii oameni în stat, despre „expulzarea” profesorilor turci
  vizualizări
  27 august 2019 | 16:55

  La circa un an de la „expulzarea” a șapte cetățeni turci de pe teriotriul țrii și aproape trei luni de când CtEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor omului în acest caz, autoritățile nu au un răspuns privind cine se face vinovat și cum s-a întâmplat ca profesorii care au cerut azil să fie trimiși, cu bună-știință, la închisoare în Turcia.

  Subiectul referitor la rezultele anchetei privind „expulzarea” profesorilor turci în septembrie 2018, a fost pus pe ordinea de zi de către protestatarii Occupy Guguță care au afișat pancarte în preajma monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, acolo unde oficialii au depus astăzi, 27 august, flori de Ziua Indepdendenței.

  Prim-ministra Maia Sandu le-a spus protestatarilor că șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, le-a promis o „evaluare autentică”, după ce guvernarea și-a exprimat nemulțumirea față raportul pe care instituția l-a prezentat deputaților din Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului.

  Potrivit prim-ministrei, în raportul prezentat de SIS „nu sunt informații credibile”, deoarece documentul a fost realizat de către o echipă de angajați ai SIS care se numără printre persoanele care au participat și la procesul de „expulzare” a cetățenilor turci.

  Maia Sandu a declarat că raportul care a ajuns pe masa parlamentarilor este unul „de doi bani” și că un alt raport va fi realizat tot de SIS, doar că fără participarea persoanelor implicate în procesul de „expulzare” a profesorilor turci. Aceasta a dat asigurări că actualul șef al SIS, Alexandr Esaulenco, numit în funcție de noua guvernare la 25 iunie, nu a avut nicio atribuție cu procesul respectiv.

  La rândul său, ministrul de Interne, Andrei Năstase, a reiterat că la Procuratura mun. Chișinău se află un dosar care investighează toate circumstanțele cazului și persoanele implicate.

  „Procuratura municipiului Chișinău instrumentează dosarul cetățenilor turci care au fost nedreptățiți. Și acolo vor trece toți, fără excepție: și cei de la SIS, și cei de la MAI, toți care au avut atribuții, care au avut tangență cu acest dosar”, a dat asigurări Andrei Năstase, care a cerut societății răbdare.

  Reporterul ZdG l-a întrebat astăzi pe Igor Dodon ce mesaj are de Ziua Independenței pentru familiile profesorilor turci. Acesta a evitat să discute subiectul și a declarat: „Personal nu am fost implicat în acest proces și am spus foarte clar că am aflat din presă, la fel cum ați aflat și dvs”.

  Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu.

  SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

  Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranţă şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cetățenilor turci.

  Avocatul care a mers la CtEDo în numele a cinci cetățeni turci, a declarat că „nici în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, agentul guvernamental, statul R. Moldova nu a prezentat careva probe precum că reclamanții constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea publică din R. Moldova”.

  După ce a trecut SIS-ul în subordinea președintelui țării și a numit la șefia instituției un nou director, pe Alexandr Esaulenco, noua guvernare a cerut un raport privind procesul de „expulzare” a profesorilro turci.

  Pe 5 iulie Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului un raport amplu referitor la întreg procesul privind declararea drept indezirabili a șapte profesori turci și transportarea acestora în țara de origine în pofida faptului că aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova. Acesta nu a fost făcut public.

  Totodată, dacă înainte de a veni la guvernare retorica Blocului ACUM se baza pe faptul că în spatele „expulzării” profesorilor turci ar sta Igor Dodon, care i-ar mulțumi în acest mod lui Erdogan pentru reparația clădirii Președinției, acum ipoteza a fost schimbată.

  Chiril Moțpan, președintele Comisiei securitate, națională, apărare și ordine publică, a declarat că președintele Igor Dodon nu a avut nicio atribuție la îndepărtarea ilegală a profesorilor de pe teritoriul R. Moldova.

  La începutul lunii august, Procuratura a anunțat că a pornit un dosar penal pe faptul expulzării profesorilor turci.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Trei fotbaliști, suspendați de FMF pentru o perioadă de un an pentru meciuri trucate: „Au acces interzis pe oricare stadion din R. Moldova”

  Trei jucători de la echipa CSF „Speranța”, Oleksandr Nasonov, Guiganov Matvei și Bolun Mihail au fost suspendați pentru o perioadă de un an și tot în această perioadă cei trei fotbaliști nu vor mai avea acces p…
  Trei fotbaliști, suspendați de FMF pentru o perioadă de un an pentru meciuri trucate: „Au acces interzis pe oricare stadion din R. Moldova”

  DOC/ Două direcţii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău au fuzionat

  Două direcţii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău (CMC) au fuzionat. Este vorba despre Direcția generală comerț, alimentație publică și prestări servicii și Direcția generală economie, reforme și relații…
  DOC/ Două direcţii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău au fuzionat

  Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

  Deputații din Pro Moldova solicită adoptarea stării excepționale în agricultură și aprobarea unor măsuri în susținerea agricultorilor afectați de secetă. În acest sens, liderul formațiunii Andrian Candu a decla…
  Pro Moldova cere adoptarea stării excepționale în agricultură și convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului

  LIVE/ Usatîi, după hotărârea CtEDO: Ne vom adresa la Procuratura Generală

  Renato Usatîi consideră că Parlamentul ales în 2014 a fost nelegitim, iar după acesta, respectiv, și cel ales în 2019. Acesta a anunțat că se va adresa la Procuratura Generală pentru a-l atrage la răspundere pe…
  LIVE/ Usatîi, după hotărârea CtEDO: Ne vom adresa la Procuratura Generală

  Reacția lui Popșoi la solicitările depuse de Odnostalco la ANI și PG: „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”

  „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”. Asta spune deputatul PAS, Mihail Popșoi, după ce deputatul socialist Vladimir Odnostalco, a anunțat marți, 4 august, că a depus o solicitare…
  Reacția lui Popșoi la solicitările depuse de Odnostalco la ANI și PG: „Caută nod în papură în declarațiile de avere a deputaților onești”

  Dodon nu se va întâlni cu Putin în cadrul vizitei sale de la Moscova, anunță serviciul de presă de la Kremlin

  Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu planifică să aibă vreo întrevedere cu Igor Dodon, în timpul vizitei șefului statului moldovenesc la Moscova. Informația a fost transmisă de serviciul de presă al…
  Dodon nu se va întâlni cu Putin în cadrul vizitei sale de la Moscova, anunță serviciul de presă de la Kremlin