Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Încă un judecător vizat…

VIDEO Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală

Foto: Magistrat.md

Încă un judecător vizat în dosarul „Laundromat” a fost condamnat, dar liberat de răspundere penală pentru că a intervenit termenul de prescripție. Este vorba despre Serghei Lebediuc.

În anul 2016 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a eliberat acordul pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală – de reținere, de aducere silită, de arestare și de percheziție în privința judecătorului Sergiu Lebediuc și a decis suspendarea acestuia din funcția de judecător.

Anterior, Lebediuc a deținut funcția de judecător la Judecătoria Militară, precum și funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Comrat.

Fostul magistrat de la Judecătoria Râșcani din municipiul Chișinău, Igor Vornicescu, este primul inculpat în dosarul „Laundromat” care și-a primit sentința. Acesta a fost recunoscut vinovat de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, notează Anticorupție.

Potrivit sursei citate, hotărârea a fost pronunțată miercuri, 24 februarie, de un complet format din judecătorii Irina Țonov, Viorica Dodon și Alexei Paniș. Vornicescu însă a fost eliberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripţiei de tragere la răspundere penală. În același timp, magistrații au scos de pe rol acțiunea civilă înaintată de acuzatorul de stat, privind anularea ordonanței judecătorești emise de Vornicescu, ca fiind depusă de o persoană neîmputernicită.

Anterior, ZdG a scris că pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de USD. Ei erau acuzați că au emis încheieri prin intermediul cărora în R. Moldova s-au spălat bani rusești. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea, Victor Orândaș a reușit să plece din R. Moldova. 

Dosarul penal pe numele judecătorilor a fost deschis abia la doi ani şi jumătate după ce Curtea Supremă de Justiție trimitea pe adresa Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Anticorupție şi CSM o notă informativă privind implicarea mai multor magistrați din R. Moldova într-o schemă dubioasă de spălare de bani, fiind indicate numele magistraților şi dosarele în care aceștia ar fi acționat fraudulos. La 20 septembrie 2016, dată la care dosarul în privința celor 17 magistrați a fost făcut public, doar 7 dintre ei mai activau în sistemul judecătoresc.