Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ CC a declarat neconstituțională…

VIDEO CC a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale impusă de Guvernul Chicu în politica fiscală pentru 2021 și aprobată de PSRM-ȘOR

Curtea Constituțională (CC) a declarat marți, 14 septembrie, neconstituțională plafonarea taxelor locale impusă de Guvernul condus de Ion Chicu în politica fiscală pentru 2021 și aprobată la 16 decembrie 2020 de către deputații PSRM-ȘOR.

„Curtea Constituțională Hotărăște: se admite sesizarea depusă de Dinu Plângău. Se declară neconstituționale articolele menționate”, a menționat Domnica Manole.

Legea Bugetului și politica bugetar-fiscală pentru 2021 a fost votată în 2 lecturi în seara zilei de miercuri, 16 decembrie de majoritatea neformală formată din deputații PSRM, Șor, Pentru Moldova, neafiliații Eugeniu Nichiforciuc și Vlad Andronache, dar și independentul Alexandru Oleinic.

Ședință care nu a fost anunțată din timp, s-a organizat seara târziu și a durat până aproape de miezul nopții.

Pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic Șor au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.

Deputații opoziției au criticat lipsa de transparență a majorității care au „împărțit ca la târg” cele 300 de milioane de lei pentru investiții capitale alocate de Guvern și lăsate la discreția Parlamentului. Ulterior, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a contestat la CC plafonarea taxelor locale impusă de Guvernul condus de Ion Chicu în politica fiscală pentru 2021.

La 21 decembrie, președintele de atunci a R. Moldova, socialistul Igor Dodon a anunțat că a semnat decretele privind promulgarea controversatei legi a bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru 2021 care a stârnit revolta partidelor de opoziție, dar și a reprezentanților agricultorilor, transportatorilor și HORECA. Detalii aici.

Anterior, Centrul Expert-Grup a recomandat autorităților retragerea măsurii cu privire la plafonarea taxelor locale pentru anul 2021. 

La 27 noiembrie, mai mulți primari din R. Moldova au protestat la Ministerul Finanțelor, iar mai apoi au mers în fața Casei Guvernului pentru a-și manifesta nemulțumirea față de inițiativa executivului de a plafona/exclude taxele locale. Aleșii locali au spus că poziția Ministerului Finanțelor în raport cu această inițiativă este total neîntemeiată și ilegală.

Citiți și: Expert-Grup recomandă autorităților retragerea măsurii cu privire la plafonarea taxelor locale

Potrivit primarilor, reducerea veniturilor prin plafonarea sau excluderea taxelor locale ar știrbi din autonomia locală și ar crește dependența de autoritățile centrale.

Citiți și: Prim-ministrul Ion Chicu insistă asupra proiectului privind taxele locale

DOC/ Proiectul legii bugetului de stat pentru 2021, aprobat de Guvern. Cum vor fi repartizate resursele financiare