Principală  —  IMPORTANTE   —   Prim-ministrul Ion Chicu insistă asupra…

Prim-ministrul Ion Chicu insistă asupra proiectului privind taxele locale

„Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale”, scrie premierul Ion Chicu pe pagina sa de Facebook.

Chicu adaugă că va insista asupra aprobării proiectului respectiv.

„Orice speculație politică ieftină la acest capitol e scumpă (pentru economie și investitori). Atragerea investitorilor pe cele 18 platforme industriale din raioane, dar și în celelalte localități ale țării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”, mai susține Ion Chicu.

De asemenea, prim-ministrul Ion Chicu republică „Declarația comunității de afaceri”, care susține inițiativa Ministerului Finantelor al Republicii Moldova de a plafona taxele locale, care ar avea drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător.

Pe de altă parte, Centrul Expert-Grup a recomandat, vineri, autorităților retragerea măsurii cu privire la plafonarea taxelor locale pentru anul 2021. 

Tot vineri, 27 noiembrie, mai mulți primari din R. Moldova au protestat la Ministerul Finanțelor, iar mai apoi au mers în fața Casei Guvernului pentru a-și manifesta nemulțumirea față de inițiativa executivului de a plafona/exclude taxele locale. Aleșii locali au spus că poziția Ministerului Finanțelor în raport cu această inițiativă este total neîntemeiată și ilegală.

Potrivit primarilor, reducerea veniturilor prin plafonarea sau excluderea taxelor locale ar știrbi din autonomia locală și ar crește dependența de autoritățile centrale.