Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cazul bărbatului reținut la…

VIDEO Cazul bărbatului reținut la vama Sculeni, pentru contrabandă cu peste 500 mii de euro în valiză. Detalii de la Serviciul Vamal

Sursa foto: Serviciul Vamal

Reprezentanții Serviciului Vamal (SV) au venit vineri, 6 octombrie, cu precizări după ce un bărbat a fost reținut joi, 5 octombrie, de vameșii de la postul vamal Sculeni în timp ce încerca să introducă în R. Moldova peste 500 mii euro nedeclarați. 

Conform instituției, un cetățean moldovean, care are și cetățenie română, a fost reținut pentru 72 de ore, pentru că la intrarea în țară prin postul vamal Sculeni, a refuzat să declare că ar transporta o valiză cu suma de 550 mii de euro. 

Sursa foto: Serviciul Vamal

„Cazul a avut loc joi dimineața, 5 octombrie, atunci când bărbatul cu vârsta de aproape 60 de ani de la volanul unui automobil de lux a comunicat în vamă că nu ar avea nimic de declarat. Totuși, funcționarii vamali au dispus verificarea mașinii, iar în portbagaj a fost depistată valiza cu cei peste o jumătate de milion de euro. 

Atât banii, cât și automobilul, au fost ridicați pentru continuarea cercetărilor, iar bănuitul care are și cetățenie română a fost reținut pentru 72 de ore. Urmează ca procurorii PCCOCS să determine necesitatea solicitării arestului preventiv în privința acestuia, pentru asigurarea obiectivității investigațiilor”, se spune în comunicatul SV.

Investigațiile penale continuă, timp în care bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției.

Bărbatul este suspectat de afiliere la fostul partid „Șor”, iar banii urmau să fie utilizați pentru finanțarea unor candidați din partea formațiunii „ȘANSĂ”, notează deschide.md.

Președintele partidului Alexei Lungu a negat anterior că banii urmau să fie utilizați de formațiunea pe care o conduce.

Pe 4 octombrie 2023, oamenii legii au efectuat 70 de percheziții la domiciliile și automobilele reprezentanților partidului politic „ȘANSĂ”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, precum și la sediile raionale. Conform Procuraturii Anticorupție, perchezițiile au fost autorizate în cadrul cauzei penale pornite pe faptul comiterii infracțiunilor pe faptul „finanțării ilegale a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari” și a componenței de infracțiune prevăzută de art. 243 alin. (3), lit. a) și b) Cod penal „spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

Astfel, timp de câteva săptămâni instituțiile statului au documentat o nouă formă de spălare a banilor, realizată de exponenții unor grupări criminale, fiind stabilită o nouă formă de finanțare a partidelor politice, care constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale. 1975 de carduri bancare de astfel de cartele care urmau să fie folosite de unele partide nou create, au fost ridicate de organele de drept acum câteva săptămâni, chiar în timp ce se intenționa introducerea lor pe teritoriul R. Moldova, pentru a fi puse în circuit.