Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Veaceslav Platon solicită despăgubiri de…

Veaceslav Platon solicită despăgubiri de 300 de milioane de dolari de la Viorel Morari fostul șef al PA

Veaceslav Platon solicită despăgubiri de 300.000.000 de dolari de la fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru că acesta ar fi dat curs la o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc pe numele său. Pretențiile lui Platon se regăsesc în dosarul penal intentat lui Viorel Morari pentru abuz de serviciu, în care afaceristul are statut de parte vătămată, scrie Anticorupție.

Veaceslav Platon a venit, marți, însoțit de avocatul său, la ședința de judecată în dosarul penal intentat împotriva lui Morari. Afaceristul s-a arătat indignat că instanța a dat curs solicitării demersului avocatului lui Morari privind examinarea unor demersuri depuse încă în faza de urmărire penală, ignorate de procurori.

Platon l-a acuzat pe Morari și apărătorii săi, în cadrul ședinței de judecată, că folosesc diferite modalități pentru a tergiversa procesul.

Viorel Morari susține că pretențiile pecuniare ale lui Veaceslav Platon sunt neîntemeiate. „Platon nu a avut niciun statut în acest dosar, nu au fost întreprinse măsuri de urmărire penală, nu s-au efectuat percheziții, nu s-au aplicat sechestre, în general nu s-a lucrat în acest dosar. Așa că nu înțeleg cum și-a evaluat prejudiciul și de ce are statut de parte vătămată în dosar”, ne-a declarat fostul șef de la Procuratura Anticorupție.

Potrivit Procuraturii Generale, Viorel Morari este învinuit că ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care ar fi înregistrat-o contrar prevederilor legale, în baza căreia a pornit o cauză penală şi a falsificat o serie de acte procesuale. Respectivele acțiuni, potrivit probatoriului, au fost comise atât în interes personal, cât și în interesul petentului, dar și altor persoane din anturajul acestuia, cu scopul de a-i proteja de implicare, în calitate de bănuiţi, în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucționa cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a dosarului.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv. În total au avut loc șapte ședințe, iar procesul se află la etapa preliminară.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor.