Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Una dintre prevederile care reglementează…

Una dintre prevederile care reglementează competența CSJ de a dispune reevaluarea candidaților la funcții în CSM și CSP, declarată neconstituțională

Sursa: ZdG

Curtea Constituțională (CC) a admis excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de apărătorii mai multor judecători, care au contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) deciziile Comisie pre-vetting privind nepromovarea evaluării integrității financiare și etice. Astfel, Curtea a declarat neconstituțional textul „dacă constată existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat” din legea privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

CC a admis excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de avocatul Petru Balan, în interesele judecătoarei Angela Bostan, parte în dosarul nr. 3-1/2023, în interesele judecătorului Sergiu Osoianu, parte în dosarul nr. 3-6/2023 și în interesele judecătoarei Ecaterina Buzu, în dosarul nr. 3-7/2023; de avocații Rodion Tocan și Marian Bucătaru, în interesele judecătorului Iurie Bejenaru, parte în dosarul nr. 3-2/2023, de judecător Vladislav Holban, parte în dosarul nr. 3-4/2023, de avocatul Nicolae Leșan, în interesele judecătorului Vitalie Stratan, parte în dosarul nr. 3-3/2023, pendinte la Curtea Supremă de Justiție, în fața completului de judecată special instituit pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei independente de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor. 

„Totodată, Curtea a reținut că până la modificarea legii de către Parlament, completul special al Curții Supreme de Justiție, la examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei de evaluare, va putea dispune reevaluarea candidaților nepromovați dacă va constata (a) că în cadrul procedurii de evaluare au fost admise erori procedurale grave de către Comisia de evaluare, care afectează caracterul echitabil al procedurii de evaluare, și (b) că există circumstanțe care puteau conduce la promovarea evaluării de către candidat”, potrivit unui comunicat al CC.

Conform experților Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), „esența textului declarat neconstituțional era aceeași”.

„CSJ urmează să reia de urgență examinarea contestațiilor depuse de judecătorii care nu au promovat evaluarea și să adopte o hotărâre în termen de 10 zile”, menționează CRJM.

Potrivit președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, prin textul de lege contestat, legislatorul a stabilit că deciziile Comisiei de evaluare pot fi verificate de către colegiul special doar sub aspectul îndeplinirii criteriilor de integritate etică și financiară de către candidat. În consecință, controlul judecătoresc al colegiului special se extinde doar asupra chestiunilor de fond, fără a acoperi chestiunile de procedură. 

Comisia pre-vetting a finalizat evaluarea candidaților la CSM, din rândul judecătorilor, cu 5 decizii de promovare și 23 de decizii de nepromovare. Cei cinci candidați care au promovat evaluarea sunt magistrați din cadrul instanțelor de fond. Candidații care au eșuat evaluarea continuă să activeze în sistemul judecătoresc, dar nu mai pot participa la concursul pentru ocuparea funcției de membru în CSM.

Completul de judecată special pentru examinarea contestațiilor declarate împotriva deciziilor Comisiei Pre-Vetting din cadrul CSJ a respins luni, 6 februarie, cererea de contestare a deciziei Comisiei înaintată de magistratul Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea.