Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un membru CSM comentează solicitarea…

Un membru CSM comentează solicitarea lui Nagacevschi în dosarul Șor: „Straniu că această solicitare vine acum”

Ministrul Fadei Nagacevschi a anunțat în spațiul public că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru a verifica judecătorii care examinează dosarul lui Ilan Șor. Solicitarea ministrului a venit după ce mai multe ședințe în acest dosar au fost amânate din cauza unei expertize solicitate de avocații lui Șor. De cealaltă parte, CSM declară că a dispus anterior verificarea magistraților respectivi, în acest sens existând și o notă informativă, care nu poate fi însă examinată din cauza lipsei de cvorum.

Contactat de Ziarul de Gardă, fostul președinte interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că este stranie solicitarea ministrului în circumstanțele în care CSM-ul se află acum în imposibilitate de a se întruni. Totodată, acesta nu califică solicitarea ministrului ca pe o „sesizare”.

„Din partea ministrului Justiției suntem învinuiți că nu am întreprins nicio măsură pentru a investiga unele dosare și nu am dat dovadă că suntem capabili să facem careva acțiuni în privința unor dosare de rezonanță și în privința unor judecători. În luna iunie însă CSM a dispus efectuarea unui control la CA Cahul, unul din temeiuri fiind și examinarea dosarului Șor. Ca urmare, a fost întocmită o notă informativă de către inspecție”, spune membrul CSM.

Potrivit lui Musteață, examinarea notei informative a fost adăugată pe agenda unei ședințe a CSM, însă pentru că s-a suprapus atunci cu concursul pentru selectarea judecătorilor la Curtea Constituțională, chestiunea a fost amânată.

Dorel Musteață

„Ulterior deja știți circumstanțele. Am fost blocați și era imposibil de pus pe ordinea de zi. Mai mult ca atât, domnul Nagacevschi ne acuză, dar dumnealui nu s-a prezentat la câteva ședințe, iar la cele la care s-a prezentat nu a înaintat nicio solicitare în privința dosarului Șor. Foarte straniu că această solicitare vine acum, când CSM-ul e blocat și nu se poate întruni în ședință”, precizează Dorel Musteață.

Respectiv, potrivit lui Musteață, CSM a efectuat „acțiuni concrete pentru elucidarea circumstanțelor de examinare a dosarului lui Ilan Șor”. Totodată, Musteață declară că solicitarea depusă de Nagacevschi nu este o „sesizare”, așa cum pretinde ministrul.

„Eu din conținutul acestei solicitări nu am văzut că e sesizare. Într-o sesizare se indică concret care este abaterea comisă de judecător, în care normă se încadrează abaterea etc. Dumnealui a spus că e sesizare dar asta e o solicitare și atât”, subliniază membrul CSM.

Sesizarea depusă de Fadei Nagacevschi la Consiliul Superior al Magistraturii:

Ministrul Nagaveschi a declarat anterior că va solicita verificarea procurorilor și judecătorilor care examinează dosarul lui Șor pe motiv că ședințele de judecată sunt amânate, iar dosarul este tergiversat.

Anterior, Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) al Ministerului Justiției anunța că, actualmente, efectuarea expertizei economico-financiare judiciare în dosarul lui Ilan Șor este suspendată „în legătură cu necesitatea prezentării de către ordonator a unor materiale suplimentare pentru examinare”.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.