Principală  —  IMPORTANTE   —   Un deputat din UTA Găgăuzia,…

Un deputat din UTA Găgăuzia, deferit justiției pentru trafic de influență

Sursa foto: moldovacurata.md

Procuratura Anticorupție (PA) anunță despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale de învinuire a unui deputat în UTA Găgăuzia ce îi este incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Urmărirea penală a fost pornită în martie 2023 de către Centrul Național Anticorupție (CNA) în baza unui denunț. Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, dosarul a fost inițiat pe numele lui Demian Caraseni, fost vicepreședinte al Adunării Populare din UTA Găgăuzia.

„Potrivit materialelor, învinuitul, în perioada lunii octombrie 2019-august 2021, a pretins și primit în trei tranșe de la denunțător, mijloace bănești în sumă totală de 12 000 de euro, susținând că prin intermediul altor persoane are influență asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, care examina cauza civilă în cadrul căreia, denunțătorul avea calitatea de pârât. Însă, cauza civilă nu a fost soluționată în favoarea denunțătorului.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani”, se spune într-un comunicat al PA.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii incriminate, inculpatul riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Conform moldovacurata.md, Caraseni este de profesie pedagog, însă în cea mai mare parte a carierei sale s-a ocupat de politică și a deținut funcții în instituții de stat. A practicat luptele libere, este maestru în sport şi deţine titlul de antrenor emerit. Demian Caraseni a fost, timp de două mandate, primar al satului său de baștină, Congaz din autonomia găgăuză, fiind ales în 2003 și în 2007. A făcut parte din Partidul Comuniștilor. În anul 2007 a primit ordinul Meritul Civic de la președintele de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin. În 2008 a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe lista comuniștilor și a fost ales vicepreședinte al AP. Anterior a făcut parte din echipa Partidului Democrat din Moldova.