Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un alt nume important din…

Un alt nume important din dosarele 7 aprilie a fost ACHITAT

Iacob Gumeniţă, fost vicecomisar al oraşului Chişinău  în timpul evenimentelor din aprilie 2009 a fost achitat de Sergiu Lazari, judecător la Judecătoria Buiucani din capitală, după un proces care a durat nu mai puțin de 6 ani. Sentința a fost pronunțată într-o liniște totală, fără presă, încă în luna aprilie 2016, perioadă în care se împlineau 7 ani de la evenimentele din aprilie 2009.  

Informația despre faptul că Iacob Gumeniță a fost achitat a fost confirmată pentru ZdG de către Alexandru Caraman, procurorul care a reprezentat acuzarea de stat în instanța de judecată. Acesta ne-a declarat că sentința a fost pronunțată în luna aprilie 2016, iar astăzi, dosarul lui Gumeniță ar trebui să fie la Curtea de Apel Chișinău, după ce procurorii au atacat sentința de achitare emisă de Judecătoria sect. Buiucani.

Dosarul de învinuire a lui Iacob Gumeniţă a fost trimis în instanţa de judecată în vara anului 2010. În cadrul procesului, Gumeniţă a declarat că se consideră nevinovat. Acesta a fost judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, atunci când cel puțin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis.

În presă au apărut anterior și imagini în care Gumeniță lovea în tinerii răniți care zăceau pe jos în Piața Marii Adunări Naționale. 

Pe site-ul Judecătoriei Buiucani nu există nici măcar dispozitivul sentinței emise de judecătorul Sergiu Lazari în dosarul lui Iacob Gumeniță. Nici în agenda Curții de Apel Chișinău nu este programată o ședință de judecată într-un dosar care să poarte numele fostului vicecomisar de Chișinău.

Gumeniță nu este primul „om al legii” achitat în dosarele 7 aprilie. Anterior, în iulie 2015, Curtea Supremă de Justiție a considerat că generalii Papuc şi Botnari nu au încălcat legea în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Aceştia au acţionat corect, iar faptul că nu au intervenit pentru a stopa devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei a fost o mişcare bună, pentru că astfel au fost salvate vieţile mai multor copii care au participat la proteste. „Daunele materiale constituie un prejudiciu reparabil, pe când jertfele omeneşti, în special în rândul copiilor, ar fi constituit un prejudiciu iremediabil din punct de vedere al valorilor morale şi sociale”, se spune în decizia CSJ. Cât despre maltratările din comisariate, judecătorii au ajuns la concluzia că responsabilitatea ţine de fiecare poliţist în parte, şi nu de cei care conduceau pe atunci cele mai importante instituţii de asigurare a ordinii publice. Aceste constatări se regăsesc în decizia motivată a celor cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiţie, care i-au absolvit de orice vină pe Papuc şi Botnari în dosarele 7 aprilie

Recent, Petru Corduneanu, fostul şef al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Dumitru Rusu, fostul său adjunct, au fost declaraţi nevinovaţi în dosarul 7 aprilie 2009, după ce, ex-deputata Valentina Cuşnir i-a acuzat că au maltratat-o în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău.