Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima zi de concurs! O…

Ultima zi de concurs! O singură persoană pretinde la funcția de procuror general al R. Moldova

Imagine-simbol

Astăzi, 10 septembrie, este ultima zi în care pretenendții la șefia Procuraturii Generale (PG) pot depune dosarele de concurs. Totodată, până la acest moment, un singur candidat s-a înregistrat în concursul organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Potrivit șefului Serviciu protocol, relații internaționale și cu publicul al PG, Eugeniu Roșca, în termen de cinci zile lucrătoare de la expirarea termenului-limită pentru depunerea actelor, pe pagina instituției va fi publicată lista candidaţilor și CV-ul, scrisoarea de motivare şi conceptul de management şi dezvoltare instituțională a Procuraturii prezentate de către fiecare candidat.

Potrivit Legii actuale cu privire la Procuratură, concursul pentru fotoliul de șef al PG este desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor, iar la această funcție pot pretinde doar cetățenii R. Moldova:
– care au o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror;
– care în ultimii trei ani până la anunţarea concursului nu au fost membri şi/sau nu au desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizaţii social-politice;
– care în ultimele 6 luni nu au deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor;

 care cunosc limba de stat;
– în privința cărora nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
– care se bucură de o reputație ireproșabilă;
– care nu au fost anterior recunoscuți vinovăți pentru săvîrșirea unei infracțiuni.

Dosarele de concurs ar trebui să conțină:
– cererea de participare la concurs,
– CV-ul;
– copia diplomei de studii;
– copia carnetului de muncă;
– cazierul judiciar;
– declarația de avere și interese;
– scrisoarea de motivare;
– conceptul de management și dezvoltate instituțională pentru următorii șapte ani;
– declarația pe propia răspundere;
– certificatul de intergirate.

Procurorul general este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi ales repetat în această funcție.

La 11 iunie a fost votat în primă lectură un proiect de lege care modifică condițiile pentru accederea la șefia PG

Respectiv, este oferită posibilitatea cetățenilor străini de a candida la funcția de procuror general, este exclusă condiția de a deține experiență de cinci ani în calitate de procuror și cea de a susține testul la poligraf. Totodată, este stipulat că concursul va fi organizat de o comisie specială, constituită de CSP și din care vor face parte reprezentanți ai societății civile și experți internaționali.

Din 31 iulie, Dumitru Robu este procuror general interimar, fiind desemnat de către Parlament și numit în funcție prin decretul lui Igor Dodon. Se întâmplă după ce majoritatea parlamentară a făcut modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate.

S-a întâmplat, după ce odată cu schimbarea puterii în stat, clasa politică de la guvernare și societatea civilă au cerut demisia acestuia, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat acea hotărâre, prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui Harunjen în funcție.