Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Procurorii cer 7…

ULTIMA ORĂ Procurorii cer 7 ani de închisoare pentru ex-premierul Vlad Filat, în dosarul de spălare a banilor

Vlad Filat, la ședința de judecată. Foto: ZdG

Procurorii au cerut astăzi pentru fostul prim-ministru Vlad Filat aplicarea unei pedepse cu închisoare pe un termen de 7 ani. De asemenea, acuzarea a solicitat de a încasa de la Filat în contul statului suma de 12,8 milioane de lei, drept contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor.

În cadrul ședinței de vineri, 19 ianuarie, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, procurorul de caz Nadejda Busuioc a citit pledoaria pe dosarul în care ex-premierul Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Acuzatoarea a solicitat aplicarea fostului premier a unei pedepse cu închisoare pe un termen de 7 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

În replică, avocații lui Filat au declarat că pledoaria procurorului conține contraargumente la probele prezentate de ei și nu demonstrează vinovăția fostului prim-ministru.

Fostul premier susține că dosarul este lipsit de probatoriu și procurorul ar fi trebuit să renunțe la învinuire. Acesta mai spune că este interesat de a fi dictată o decizie legală pe acest dosar.

„Eu sper că instanța va examina obiectiv și legal probele și argumentele aduse în instanță și va lua o decizie. Pe mine mă interesează să fie o decizie legală. La baza acestui dosar este pusă condamnarea precedentă, care prin decizia CEDO s-a constatat că a fost un dosar nedrept, în baza unor ședințe cu ușile închise, fără audierea martorilor. De aceea, pentru mine este straniu că procurorul insistă de a merge înainte”, a declarat Vlad Filat pentru Ziarul de Gardă.

Dosarul în care ex-premierul Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari a fost transmis în judecată în 2018, prima ședință de judecată având lor în ianuarie 2019

Fostul premier este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, Filat ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru PLDM, la conducerea căruia se afla, pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, el ar fi  achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12.847.902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.