Principală  —  IMPORTANTE   —   Noul șef interimar al PG…

Noul șef interimar al PG pornește urmărirea penală pentru uzurparea puterii în stat de fosta guvernare

Noul procuror general interimar, Dumitru Robu, a anulat astăzi, 5 august, ordonanța de refuz semnată de Igor Popa și a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către fosta guvernare a Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă, PG precizează că au fost constatate „erori de fapt şi de drept la emiterea ordonanţei de refuz în pornirea urmăririi penale” de către fostul procuror general interimar Igor Popa din 23 iulie 2019.

„Exercitarea urmăririi penale pe acest caz va fi efectuată de un grup de urmărire penală, formată din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţie din diferite subdiviziuni ale organelor de drept, iar Procuratura va informa despre evoluţia investigaţiilor pe acest caz”, este indicat în comunicatul PG.

La 23 iulie, adjunctul PG, Igor Popa, care exercita atribuțiile procurorului general interimar, a emis ordonanţă de refuz în pornirea urmăririi penale, după ce a examinat denunțul, din 20 iunie, a lui Andrei Năstase, pe atunci încă deputat, privind „uzurparea puterii de stat”.

Prin denunțul depus, Năstase cerea ridicarea imunității parlamentare a lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, precum și tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, pe motiv că între 7-9 iunie ar fi „aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției R. Moldova, în scopul de a permite numitului Plahotniuc Vladimir și grupării criminale, conduse de acesta, să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului Guvern condus de Filip Pavel”.

PG declara că „nu există fapta infracțiunii”.

La 1 august, procurorul Viorel Radețchi de la Secția procurori pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale confirma pentru Ziarul de Gardă că a elaborat un raport pe care l-a depus pe masa fostului procuror general interimar Igor Popa, prin care cerea pornirea urmăririi penale în baza denunțului lui Andrei Năstase cu privire la „uzurparea puterii în stat”.