• ULTIMA ORĂ: Lupta pentru cetățenia R. Moldova continuă. Ce spune Traian Băsescu

  ULTIMA ORĂ: Lupta pentru cetățenia R. Moldova continuă. Ce spune Traian Băsescu
  22 ianuarie 2018 | 10:44

  Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, au decis să respingă cererea lui Traian Băsescu de anulare a decretului semnat de Igor Dodon, privind retragerea cetățeniei R. Moldova. „Se respinge cererea lui Traian Băsescu. Hotărârea este cu drept de apel”, au declarat judecătorii. 

  „Este decizia unui judecător. Rămâne să mă consult cu avocatul meu și vom vedea ce vom face. Nu-mi este clar de ce s-a luat această decizie, dar este hotărârea instanței și nu vreau să o comentez”, a declarat Traian Băsecu.

  „Legea este o lege. Ați văzut care este hotărârea instanței”, a subliniat Maxim Lebedinschi, avocatul lui Igor Dodon.

  „Mi se pare o decizie ilegală. Noi am prezentat toate dovezile că decizia de retragere a cetățeniei a fost una ilegală. Așteptăm hotărârea motivată, să vedem ce vor săpune”, a menționat Andrei Bivol, avocatul fostului președinte al României.

  Astăzi, 22 ianuarie, a avut loc ultima ședință în cauza Traian Băsescu către Igor Dodon privind anularea decretului de retragere a cetățeniei. La ședința de judecată a fost prezent și Traian Băsescu, în timp ce susținătorii lui stăteau în fața judecătoriei.

  Menționăm că avocatul Andrei Bivol susține că decizia retragerii cetățeniei moldovenești de către Igor Dodon, este o acțiune politică.

  La începutul anului 2017, 3 ianuarie, Igor Dodon, președintele R. Moldova,  i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu, motivând atunci că a luat această decizie din cauză că fostul președinte, Nicolae Timofti, ar fi încălcat legea când a semnat decretul de acordare a cetăţeniei soților Băsescu.

  La 1 februarie 2017, Traian Băsescu a înaintat o cerere prealabilă lui Igor Dodon, prin care a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetățeniei, ca fiind emis contrar legii. La 6 martie, Dodon a trimis o scrisoare în care scria că cererea prealabilă a fost respinsă. Scrisoarea nu conţinea niciun fel de motivaţie juridică în sprijinul respingerii cererii prealabile. În acest context, la 16 martie 2017, Băsescu a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva Preşedintelui Igor Dodon prin care a solicitat anularea Decretului, ca fiind unul ilegal.

  La 20 martie 2017 Judecătoria Chişinău a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea de chemare în judecată, iar Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost suspendat în luna martie, până la soluționarea cauzei.

  Pe 15 decembrie 2017 a început examinarea în fond în dosarul dintre președintele Igor Dodon şi fostul preşedinte al României Traian Băsescu, unde au fost audiați reprezentanții celor două părți.

  Avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, susține că retragerea cetățeniei clientului său este contrar principiilor şi procedurilor prevăzute de legea cetăţeniei şi de Convenţia Europeană cu privire la cetăţenie. Totodată, avocatul Andrei Bivol afirmă că președintele Igor Dodon a retras cetățenia lui Traian Băsescu în baza unor motive politice. „Instanța a audiat părțile. A fost audiată poziția noastră în calitate de reclamant și cea a pârâtului. Am prezentat în instanță noi probe care ar arăta că cetățenia lui Traian Băsescu a fost retrasă pe motive politice”, a declarat Andrei Bivol la ultima ședință de judecată care a avut loc la 15 decembrie 2016.

  În același timp, Maxim Lebedinschi, avocatul lui Igor Dodon, a respins atunci acuzațiile și a reiterat că cetățenia ar fi fost retrasă în baza unor temeiuri juridice.„La retragerea cetățeniei au stat temeiuri juridice și anume faptul că la momentul dobândirii acesteia Băsescu a ascuns că se află sub urmărire penală, însă legislația țării noastre prevede că persoanele aflate sub urmărire penală nu pot dobândi cetățenia Republicii Moldova”, a declarat Lebedinschi după ședința de judecată din 15 decembrie 2017.

  Menționăm că atât Igor Dodon, cât și Traian Băsescu nu pierd nicio ocazie de a arunca declarații tăioase unul în celălalt. Astfel, în cadrul unei transmisiuni live pe o rețea de socializare Odnoklassniki, Dodon s-a arătat revoltat de prezența lui Traian Băsescu în politica din R. Moldova: „faptul că unii susțin unioniștii și doresc să ne distrugă statalitatea țării… frați frați, dar toată lumea la casa lui. Stați acasă, vizitați-ne…, dar fiecare este stăpân la el acasă. Nu trebuie să mergeți prin Moldova, așa cum o face acum Băsescu prin sate. Offf, mare erou! El a fost dat afară din țară, unde oamenii nu mai voiau să-l vadă și acum a venit în țara noastră să se implice în politică”, s-a arătat indignat Dodon. Drept răspuns, de Ziua României, Băsescu a scris pe o rețea de socializare: „Igor Dodon, SFIDAT chiar la el ACASĂ: Copiii au cântat ‘Treceţi, batalioane române, Carpaţii!’ în satul său natal. Momente dificile pentru președintele pro-rus, Igor Dodon. Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu bucurie în satul natal al lui Igor Dodon, Sadova, mai mult ca sigur spre iritarea preşedintelui pro-rus al R. Moldova. Elevii gimnaziului din Sadova au interpretat și alte piese patriotice, precum „Doamne, ocrotește-i pe români”, „Drum bun, drum bun, toba bate”, „Basarabie frumoasă”, „Îndemn la Unire”.

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Şeful Secţiei Internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost diagnosticat cu COVID-19. Potrivit Cristinei Stratulat, consilierul în comunicare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Soc…
  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Autoritățile de la Tiraspol au confirmat astăzi, 4 aprilie, cel de-al treilea deces cauzat de noul coronavirus din stânga Nistrului. Este vorba despre o tânără de 27 de ani care era într-o stare gravă, având in…
  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate

  În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, până la 15 mai 2020. Urmând exemplul altor țări, autoritățile moldovenești au aprobat un set de măsuri pentru a diminua extinderea infe…
  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate

  DOC/ Cetățenii R. Moldova care vin cu avionul vor putea achita poliția medicală în termen de trei zile

  Cetățenii R. Moldova care intenționează să revină acasă nu vor mai fi obligați să achite polița pentru asigurare medicală pentru a li se permite să revină în țară cu o cursă charter. Aceștia vor putea achita as…
  DOC/ Cetățenii R. Moldova care vin cu avionul vor putea achita poliția medicală în termen de trei zile

  Moldoveancă stabilită în Franța, despre lucrurile pe care le-a schimbat pandemia în mica sa afacere

  Cristina Garabajiu este o moldoveancă stabilită în Franța de aproape trei ani. Fiind fotografă de meserie, și-a făcut din asta o afacere, din care își întreține și familia. Am discutat cu ea despre felul în car…
  Moldoveancă stabilită în Franța, despre lucrurile pe care le-a schimbat pandemia în mica sa afacere

  ZdG întreabă: Cum va fi viața după COVID-19?

  Gheorghe Erizanu, scriitor, directorul Editurii „Cartier” Vom învăța să mergem din nou. Lumea nu trece prima dată prin pandemii asemănătoare celei de azi. La începutul secolului XIV, o galeră genoveză intra în…
  ZdG întreabă: Cum va fi viața după COVID-19?