Ultima oră: CSJ a admis recursul companiei controlate de Plahotniuc care dorește să ridice un hotel în grădina publică „Ștefan cel Mare”

Curtea Supremă de Justiție a admis recursul firmei SRL „Finpar Invest” și a trimis la rejudecare dosarul prin care compania controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc cere permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”. 

Un complet de judecători ai CSJ format din Valentina Clevadî – preşedinte, Tamara Chişca-Doneva – preşedinte supleant, Maria Ghervas, Iurie Bejenaru și Nicolae Craiu a dispus casarea deciziei Curții de Apel Chișinău și trimiterea pricinii spre rejudecare.

Istoricul procesului

La sfârșitul anului 2015, Judecătoria Centru a decis că firma “Finpar Invest” poate construi un imobil cu 13 etaje în locul Cafenelei “Guguță” din centrul capitalei, însă fără dreptul de a privatiza terenul. Decizia nu i-a satisfăcut atunci nici pe reprezentanții municipalității, care doreau interzicerea construcției în centrul istoric, nici pe reprezentanții companiei investitoare, care a cerut și dreptul de proprietate pe terenul adiacent.

decizieReprezentanţii Consiliul Municipal Chişinău şi cei ai Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor s-au declarat nemulţumiţi de decizia luată de judecător şi spuneau că o vor ataca în instanţa superioară. În opinia specialiştilor, regiunea unde este amplasată cafeneaua „Guguţă” din Grădina Publică Ştefan cel Mare este zonă istorică, unde clădirile noi nu trebuie să depăşească înălţimea celor existente.

Ulterior, în luna aprilie 2016, Curtea de Apel a casat decizia Judecătoriei Centru prin care a permis firmei „Finpar Invest” să construiască un hotel în locul cafenelei „Guguță”

Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia Judecătorie Centru prin care a permis firmei „Finpar Invest” să construiască un hotel în locul cafenelei „Guguţă” şi a menţinut decizia care nu a permis privatizarea terenului aferent.

Decizia cu drept de recurs la Curtea de Supremă de Justiţie a fost atacată de firma Finpar la CSJ, care, după 6 amânări, a luat decizia de a trimit dosarul la rejudecare. Astfel, pe marginea cazului urmează să se expună, din nou, Curtea de Apel Chișinău.

Rise Moldova a prezentat anterior mai multe documente care dezvăluie legăturile politicianului Vladimir Plahotniuc cu Finpar Invest SRL. Aceasta i-a avut în trecut, printre fondatori și reprezentanți pe Oxana Childescu (soția), Vera Morozan (sora) și Andrian Candu (finul) – președintele Parlamentului sau Ghenadie Sajin, actualul șef al Inspecției de Stat în Construcții.

Anul trecut, administrator al firmei a devenit Mihail Pocnea, care a preluat conducerea companiei de la  Valentin Zubic, ex-viceministrul de Interne care a fost urmărit penal în „Dosarul 7 aprilie 2009”. finpar

După mai multe modificări în structura acționariatului, din august 2014, acționarul unic la Finpar este Asirapal Enterprises Ltd. (Cipru), fondată de alte două companii offshore, iar numele firmei a fost implicat în mai multe scandaluri.

Pe bd. Ştefan cel Mare nr. 132, acolo unde este înregistrată compania cu capital străin, își are adresa juridică și Întreprinderea cu Capital Străin (ÎCS) “NOBIL-CLUB” SRL, care deține hotelul Nobil, despre care Plahotniuc spunea încă în 2010 că „este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”. Conform informaţiilor de la Cadastru, terenul de pe str. Eminescu 49/1, pe care este construit hotelul, aparţine ÎCS Finpar Invest SRL. Acesta a intrat oficial în posesia SRL-ului pe 24 iunie 2009 în temeiul unui contract de vânzare-cumpărare. Firma Finpar Invest a fost şi cea care a obţinut, de la Primărie, toate autorizaţiile pentru construcţia hotelului, la începutul anilor 2000. SRL-ul este și proprietarul  a trei apartamente din blocul din centrul Capitalei în care locuieşte familia Plahotniuc.

Din 2009, în urma unei tranzacții dubioase, Finpar Invest a devenit proprietara cafenelei „Guguță”.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. De 2 ani tipati si in parc asa si stau lucrurile neschimbate. Desi ZdG nu de azi este o presa selectiva si nu prea independenta.

 2. Le Justicier

  Atenție fraților!

  Plahotniuc se apropie cu hotelurile lui tot mai aproape
  de monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt! Criminalul
  îl îngrămădește într-un colț al parcului pe Marele Ștefan!
  Pe aici nu se va trece! O să te trăsnească Ștefan cu crucea!
  Înapoi în umbră pocitanie!

 3. Harashosfetiuc

  Plahotniuc îndrăznește să construiască chiar și în parcul central? Purcel neobrăzat!

 4. Academic

  Pe parcursul domniei Ștefan cel Mare și Sfânt a dus peste 40 de războaie sau bătălii,
  marea lor majoritate victorioase. Niciodată marele domnitor n-a fost luat prizonier!
  Acum 578 de ani după moarte, la Chișinău Ștefan cel Mare riscă să fie luat prizonier
  de hotelurile lui Plohotniuc, care sunt pe cale să-l înconjoare și se pregătesc chiar
  să-l ia prizonier. Ce ne facem fraților? Unde ne sunt răzeșii? Dorm? Au băut loțion
  cu boyarâșnik?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *