Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Au loc descinderi…

ULTIMA ORĂ! Au loc descinderi la Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate în „dosarul insulina”

În aceste clipe ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) descind cu percheziții la Centrul pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate în „dosarul insulina”.

Dosarul penal investighează modul în care s-a desfășurat, la sfârșitul anului trecut, achiziția pentru procurarea insulinei, mai exact a biosimilarului Strim.

Anterior, o persoană a fost deja sub învinuire în acest dosar. Este vorba de Ivan Antoci, directorul Centrului Național pentru Achiziții Centralizate în Sănătate, care este învinuit de organizarea în mod dubios a licitației și achiziția unui preparat de calitate dubioasă.

Recent, secretarul de stat al Sănătății, Boris Gîlca, în funcție și în perioada în care statul achiziționa preparatul de o calitate îndoielnică, a declarat că „licitația pentru preparatele de insulină pentru bolnavii de diabet zaharat a fost un proiect foarte dubios”.

Pot să v-o spun cu toată responsabilitatea: licitația a fost foarte defectuoasă, ca să nu-i spun și ei dubioasă.  În intenția „nobilă” de a asigura deplin toți bolnavii de diabet zaharat din R. Moldova s-a dorit să se procure de la o firmă ucraineană – „Farmak” – un preparat pe care-l cunoașteți deja – „Strim”. Pe acest preparat nu există studii, nu există dovezi, nu există cercetări, nu există impact, ceea ce contravenea din start ca acest preparat să fie admis spre licitație. Mai mult ca atât, aici a fost o conjunctură și mai multe persoane implicate cu interes”, preciza Boris Gîlca.

În decembrie 2018 Ziarul de Gardă scria că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient. Acesta este un biosimilar al insulinei glargin (tip de insulină folosită până acum în Moldova), însușit de compania ucraineană Farmak, care se comercializează pe piața internă din țara vecină cu denumirea Aylar, fiind însă produs, conform informațiilor de pe prospectul preparatului, de compania indiană „Biocon Limited”. Astfel, biosimilarul insulinei a ajuns să fie procurat de autorități după ce licitația publică a fost modificată de mai multe ori.

Ministerul Sănătății declara atunci că a dispus achiziționarea analogilor de insulină, „pentru a oferi pacienților posibilitatea de a utiliza preparate eficiente, recomandate inclusiv de Organizația Mondială a Sănătății”. Totodată, printr-un comunicat de presă, ministerul declara atunci că a primit asigurări din partea Agenției de Achiziții Publice despre legalitatea procedurilor de achiziție.

Citiți și: