Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trei primari și fosta directoare…

Trei primari și fosta directoare a unei întreprinderi din subordinea agenției Moldsilva au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, anunță ANI

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis patru acte de constatare în care au fost stabilite conflicte de interese, admise de fosta directoroare a Rezervației Naturale Prutul de Jos” și trei primari, din raioanele Strășeni, Soroca și Leova. Procedurile de control au fost inițiate în baza petițiilor care au venit din comunitățile respective.

Fosta directoare a Rezervației Naturale „Prutul de Jos”, aflată în subordinea Agenției Moldsilva, a admis un conflict de interese cu propria persoană, potrivit ANI.

Viorica Paladi a exercitat acestă funcție, în perioada noiembrie 2019 – martie 2020, timp în care a semnat pe numele său câteva ordine prin care și-a suspendat activitatea de membru în cadrul Consiliului de Administrație a Rezervației, și-a achitat un spor salarial în mărime de 100 % din salariu din funcția de director, mai apoi și-a prelungit calitatea de secretar al Consiliului de Administrație și pentru încă un spor de 50 % din salariul de director. Respectiv, pe toată această perioadă, subiectul a primit salariul și pentru calitatea de șef secție și pentru cea de membru a Consiliului de Administrație în cadrul Rezervației.

Potrivit ANI, Viorica Paladi a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese deoarece nu a declarat conflictul cu propria persoană și nu a așteptat o soluție în acest sens.

Primarul localității Micăuți din raionul Strășeni, Vasile Dolghii, s-a aflat în conflict de interese cu fratele său, susțin reprezentanții ANI.

Din actele dosarului de control rezultă că primarul a emis mai multe acte administrative în privința fratelui său, care deține funcția de director interimar al Casei de cultură din localitate.  Actele au fost emise începând cu anul 2019, din primul său mandat, în care i s-au acordat fratelui mai multe sporuri de performanță.

Potrivit legii, subiectul este obligat să declare la ANI atunci când apare o situație de conflict de interese și să aștepte o soluție din partea inspectorului de integritate înainte de a emite o decizie. Fiindu-i solicitat punctul de vedere primarul a declarat că acest control „este o răfuială politică organizată de adversarii săi și că acțiunile sale nu se încadrează deloc prevederilor invocate de lege”.

Primarul localității Băxani din raionul Soroca, Ghenadie Pereteatcu s-a aflat în două situații de conflict de interese, în raport cu soția și fiica sa, susțin reprezentanții ANI.

Începând cu anul 2017 a emis acte administrative pe numele soției, pe care a angajat-o în funcție de bibliotară în localitate și, apoi a semnat acte administrative și juridice cu privire la contractul de muncă, salarizare și premiu anual. În 2018 își eliberează soția din funcție, numind-o pe fiică, care a deținut funcția până în anul 2019. Pe numele fiicei, primarul a semnat aceleași acte administrative și juridice. În cadrul controlului, primarul a invocat faptul că nu au existat alți doritori de a ocupa această funcție.

Primara comunei Băiuș din raionul Leova, Alexandra Topal s-a aflat în conflict de interese cu cumnata sa, care din 2011 deține funcția de director al căminului cultural din localitate, potrivit ANI.

Primarul și-a obținut mandatul la ultimele alegeri locale, iar din decembrie 2019 a emis peste 20 de acte administrative în raport cu cumnata sa. Actele emise vizau stabilirea sporurilor pentru performanță sau acordarea premiului anual.

Dacă actele vor rămâne definitive în instanța de judecată persoanele riscă să rămână fără funcțiile deținute și să nu poată accede într-o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând să fie incluși și în Registrul Interdicțiilor.