Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Tranga a fost eliberat din…

Tranga a fost eliberat din arest la domiciliu: Procurorii au avut din start probe privind nevinovăția mea

Andrei Tranga, coproprietarul rețelei de restaurante „Andys Pizza” și „La Plăcinte”, a fost eliberat astăzi, 27 iunie, din arest la domiciliu. Curtea de Apel a respins recursul procurorilor și a aplicat în privința acestuia controlul judiciar pentru un termen de 60 de zile.

Pe holurile Curții de Apel Chișinău, Andrei Tranga a făcut mai multe declarații referitor la dosarul în care este acuzat și relația cu omul de afaceri Viorel Varzari.

„Noi ne plângem pe acțiunii procuraturii, ne plângem pe acțiunii procurorului general. Inițial, ținea de competența lui Chitoroagă, dar având în vedere că în privința mea a fost fabricat un dosar bazat pe un denunț fals, am fost audiat doar o singură dată. Nimeni au a vrut să se clarifice în pricvința dosarului meu. Procurorii au avut din start probe privind nevinovăția mea. Ei le-au ascuns”, a declarat Andrei Tranga pentru reporterul TV8.

Acesta a vorbit despre existența unei stenograme a discuției dintre directorul său și Viorel Varzari, stenogramă care ar servi drept probă pentru demonstrarea nevinovăției sale.

„Viorel cere să rezolv preoblemele sale cu italianul. El știe că are o relație aparte cu italianul, că nu este vorba despre nicio grupare și că a procedat foarte urât cu partenerul său, cu italianul. El își dorea ca eu să plătesc bani în locul său sau să rezolv întrebarea. Am avut dicuții despre comasarea companiei, doar că numai în baza unor condiții reciproc avvantajoase și a unei conlucrări de lungă durată. El prietenea cu mine până în ultima zi înainte de arest, el m-a chemat în ospeție, am fost la el, mi-a făcut excursie acasă, la fabrică, apoi a venit la mine în ospeție. Peste două zile el a fost reținut. Apoi el s-a trezit cu ideea că este șantajat de câțiva ani și că cineva crea să-i preia ceva și că eu aș fi vinovat. Înțeleg că a fost fabricat acest denunț neașteptat pentru toți”, a declarat Andrei Tranga.

Andrei Tranga afirmă că nu cunoștea motivul pentru care a fost reținut până când nu a citit denunțul lui Viorel Varzari.

„Nu sunt nici pe departe printre primele zeci de businessmani care au avut de suferit din cauza acțiunilor procuraturii și a acelor oameni care combină acțiuni de acest gen”, a declarat omul de afaceri, precizând că ar putea organiza o conferință de presă în cadrul căreia să prezinte documente.

Într-o plângere adresată Consiliului Superior al Procurorilor, Andrei Tranga susține că a fost filat de serviciile secrete și procurorii PCCOCS, reținut abuziv și i s-a fabricat dosarul penal. În document, publicat de anticorupție.md, Andrei Tranga cere desemnarea unui procuror care să cerceteze acțiunile procurorului general Eduard Harunjen, care ar fi orchestrat dosarul penal împotriva sa, dar și acțiunile ilegale ale procurorilor și reprezentanților SIS, care ar fi acționat la cererea unor adepți ai PD, ca să-i preia afacerea.

Andrei Tranga a fost reținut de procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, vineri, 26 aprilie. A doua zi, judecătorii au eliberat pe numele lui Tranga un mandat de arest pentru 30 de zile, ulterior acesta fiind prelungit. După aproape două luni de detenție, la 20 iunie, judecătorii l-au trimis pe Tranga în arest la domiciliu.