Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Tamara Chișca-Doneva, care a făcut…

Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” a fost numită președintă interimară a CSJ

Tamara Chișca-Doneva, care a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 mln. de euro, a fost numită președintă interimară la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cadrul ședinței din 16 martie.

Doneva a preluat conducerea CSJ la câteva zile după ce Parlamentul a votat pentru candidatura sa la funcția de vicepreședinte al acestei instanțe și președinte al Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ, pe un termen de 4 ani.

Judecătoarea Tamara Chișcă-Doneva a fost numită în funcția de președintă interimară a CSJ cu 10 voturi ale membrilor CSM.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat încetarea interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție de către judecătorul Vladimir Timofti și a dispus asigurarea exercitării interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiție de către vicepreședintele Curții Supreme de Justiție Tamara Chișca-Doneva, în temeiul art. 91 alin. (3) din Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie nr. 789-XIII din 26 martie 1996”, se arată în decizia CSM.

Solicitarea de a fi numită în funcția de președintă interimară a venit din partea fostului președinte interimar al CSJ, Vladimir Timofti.

„Propun încetarea de către Vladimir Timofti a funcției de președinte al CSJ și interimatul aceastei funcții urmează să fie exercitat de către Tamara Chișcă-Doneva în conformitate cu privire la Legea cu privire la CSJ.

Dumnealui nu a solicitat să exercite în continuare această funcție. Dumnealui spune că în legătură cu faptul că au fost numiți doi vicepreședinți, de către Parlament, intervine situația ca vicepreședintele cu vechimea mai mare în muncă să exercite funcția de președinte al CSJ.


Refuzul domnului Timofti se conține în demersul acestuia: „Să soluționați numirea în funcția vacantă de președinte al CSJ, unul dintre vicepreședinții CSJ numiți recent. Dumnealui menționează că urmează a fi exercitat interimatul funcției de către unul dintre aceștia doi vicepreședinți numiți recent. Deci aici se conține refuzul dumnealui. (…) Exercitarea interimatului funcției de președinte al CSJ va fi asigurat de către vicepreședinta CSJ, Tamara Chișcă-Doneva”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Tamara Chișca-Doneva a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) la 12 martie curent.

Proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ a fost votat de majoritatea parlamentară, deși pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi au votat 31 de deputați.

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Actualmente, ea deține interimatul funcției de preşedinte al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. Ea a făcut parte din completul de judecători care adispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

Hotărârea CtEDO trebuia executată până pe 18 mai 2020. Hotărârea a fost executată doar parțial, acum, pe rolul CSJ existând un litigiu în care urmează să se decidă dacă dosarul va fi sau nu revizuit.

Potrivit Hotărârii Colegiului de Evaluarea a Performanțelor Judecătorilor din 11 Octombrie 2019, alte patru hotărâri adoptate de judecătoarea Tamara Chişca-Doneva au constituit obiect de examinare la Curtea Europeană. Dar, conform informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului” nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Chişca-Doneva, au fost identificate ca obiect de examinare la CtEDO.

ZdG a scris în 2014 că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiau într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată de experți imobiliari la aproximativ 7 milioane de lei.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2019, Tamara Chișca-Doneva a avut un salariu anual de peste 320 de mii de lei din funcția de judecătoare la CSJ. Alte peste 162 de mii de lei, Doneva le-a câștigat din pensia pe care o obține de la CNAS. Magistrata indică în declarația sa de avere 5 terenuri agricole, dintre care 4 au valoarea 0, iar un teren care se află în circuitul civil valorează peste 308 mii lei.

În proprietatea familiei judecătoarei sunt două case de locuit și o altă avere imobiliară, două dintre acestea sunt cu valoarea 0 lei, iar ultima – peste 308 mii lei.

Averea familiei magistratei este completată și de 2 autoturisme, Audi fabricat în 2013 și dobândit în 2017, și Toyota Corolla, dobândită va în 2019, valoarea totală de peste 380 de mii de lei.