Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Suma de 70 de milioane…

Suma de 70 de milioane de lei din bugetul justiției, blocată. O nouă solicitare a lui Chicu

Ministrul Finanțelor a emis un ordin privind aplicarea procedurii de blocare a unor alocații pentru finanțarea sectorului justiției prevăzute din bugetul de stat în sumă totală de 70 de milioane de lei, a anunțat miercuri, 26 decembrie, Serghei Pușcuța.

Vicepremierul susține că totul este legal și urmează ca în termen de 60 de zile să vină în fața Guvernului și a Parlamentului cu proiectul privind rectificarea Legii bugetului de stat pentru 2020, astfel încât cheltuielile aferente sistemului justiției să fie reduse cu 70 de milioane de lei.

Totodată, secretarul de stat Radu Foltea a informat că Ministerul Justiției întreprinde toate acțiunile necesare, iar în scurt timp „vă vom raporta referitor la toate măsurile întreprinse, inclusiv sesizări la organe”.

Premierul Ion Chicu a precizat că până la 15 martie trebuie să fie prezentat „un mecanism clar de acțiuni în regres împotriva persoanelor care se fac vinovate de condamnarea Republicii Moldova”.

Referitor la reducerea bugetului sistemului justiției șeful Executivului a solicitat ca salariile altor angajați decât judecătorii „să nu fie atinse”. La fel, acesta i-a cerut ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să promoveze proiectul de lege cu privire la indexarea pensiilor și să elaboreze un proiect care să prevadă ca judecătorii să iasă la pensie la vârsta de 63 de ani, ci nu 50, chiar dacă o inițiativă în acest sens a fost prezentată anterior de deputații PAS.

Guvernul Republicii Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.