Principală  —  IMPORTANTE   —   SIS și PCCOCS desfășoară măsuri…

SIS și PCCOCS desfășoară măsuri procesuale, inclusiv percheziții în privința unui ex-director al Agenției Servicii Publice

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) desfășoară măsuri procesuale, inclusiv percheziții în privința unui ex-director al Agenției Servicii Publice.

Potrivit surselor Ziarului de Gardă perchezițiile au loc la Serghei Railean, fost director al ASP, care a plecat din funcție pe 25 iulie 2019. O decizie în acest sens a fost aprobată pe 10 iulie 2019, de Cabinetul de miniștri.

În privința acestuia există bănuială rezonabilă de comitere a mai multor infracțiuni legate de abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu admise în perioada conducerii ASP, „inclusiv la documentarea mai multor demnitari, în special în privința cetățeanului Plahotniuc Vladimir”, susțin reprezentanții SIS și procurorii PCCOCS.

Serghei Railean a fost numit director al ASP în 2017. A deținut funcția de director general la ÎS „Registru”. Cariera profesională din ultimii 9 ani a lui Serghei Railean a fost strâns legată de numele fostului premier Pavel Filip. În 2006 Railean a fost numit director financiar la „Tutun-CTC” SA, societate la care, din 2008, Pavel Filip a fost director general.

În 2011, după ce Pavel Filip devenise ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean a fost numit în funcţia de director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, instituție care era în subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor condus atunci de Filip. Când Filip a ajuns prim-ministru al R. Moldova, Railean a fost desemnat director al noii agenții din subordinea Guvernului.

Numele lui Sergiu Railean apare și în incidentul de la vânătoarea ilegală din „Pădurea Domnească”.  Sorin Paciu a fost rănit mortal la o vânătoare care a avut loc în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare au participat mai mulţi funcţionari de rang înalt, printre care procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, precum și directorul ASP, Sergiu Railean, demis de Guvern, care și-a păstrat postul după incident.

Știrea se actualizează