Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Se caută judecător și președinte…

Se caută judecător și președinte la Curtea Supremă de Justiție

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunță concurs pentru suplinirea funcției vacante de judecătorși cea de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), fotolii rămase vacante odată cu numirea lui Mihai Poalelungi la Curtea Constituțională în funcții similare. Candidaţii pot depune cererile de participare la concurs în termen de 20 zile din data publicării anunțului în Monitorul Oficial.

În cadrul ședinței din 20 martie, membrii CSM au emis hotărârea de a anunța concurs pentru suplinirea suplinirea funcțiilor vacante de judecător și de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Mihai Poalelungi, cel care a condus instanța supremă de justiție în ultimii șase ani, a fost numit la 6 martie curent judecător la Curtea Constituțională, după un concurs în care nu a avut contracandidați.

Pe 16 martie, Poalelungi a jurat în fața deputaților să-și îndeplinească cinstit și conștiincios obligațiile de judecător la Curtea Constituțională, iar la mai puțin de trei ore în şedinţa plenară a Curții Constituționale acesta a fost ales în calitate de Preşedinte al Curții, pentru un termen de 3 ani.

La ultimul concurs pentru șefia CSJ, din februarie 2016, singurul candidat înscris în cursă a fost Mihai Poalelungi. Ulterior, membrii CSJ au argumentat prezenţa unei singure candidaturi prin faptul că magistraţii nu şi-ar dori să-şi asume responsabilităţi, preferând comoditatea.

Interimatul la șefia CSJ este asigurat în prezent de către Tatiana Vieru, vicepreşedinta instanței și preşedinta Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ.