Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Revine în funcție directorul suspendat…

Revine în funcție directorul suspendat al Inspectoratului Național de Probațiune, după ce a fost scos de sub urmărire penală în dosarul privind abuzul de serviciu? Precizările Ministerului Justiției și Procuraturii

Captură de ecran/Privesc.eu

Dosarul penal privind abuzul de serviciu în care era vizat directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei Iavorschi, suspendat din funcție în iulie 2022, a fost clasat la sfârșitul lunii ianuarie, după scoaterea acestuia de sub urmărire penală.

Precizările au fost făcute de reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) într-un comunicat de presă publicat luni, 5 ianuarie, cu puțin timp înainte ca Iavorschi să țină un briefing de presă intitulat „Clasarea cauzei penale și acțiunile Ministerului Justiției în acest sens”, în care a vorbit despre revenirea sa în funcție și achitarea salariului pentru un an și 8 luni, timp în care a fost suspendat.

Totuși, INP a contestat ordonanța de scoatere a acestuia de sub urmărirea penală.

„Nu au fost stabilite încălcări de ordin penal ce ar putea fi imputate directorului Inspectoratului Național de Probațiune și nici prejudiciu cauzat instituție”

Urmărirea penală a fost începută la data de 13 mai 2022 de către organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție (CNA), în baza art. 327 alin. (1) Cod penal, pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit de către persoanele responsabile din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune.

„Ca rezultat al investigațiilor complete și obiective efectuate, nu au fost stabilite încălcări de ordin penal ce ar putea fi imputate directorului Inspectoratului Național de Probațiune și nici prejudiciu cauzat instituție, fapt ce a determinat organul de urmărire penală al CNA să propună scoaterea de sub urmărire penală a directorului INP și clasarea cauzei penale”, explică acuzatorii de stat.

La 30 ianuarie 2024, Procuratura Anticorupție a acceptat propunerea organului de urmărire penală al CNA și a fost emisă ordonanța de scoatere de sub urmărire penală a directorului Inspectoratului, cu clasarea cauzei penale.

Temei pentru pornirea urmăririi penale a constituit denunțul Inspecției Financiare, pe faptul că în perioada ianuarie 2019 – ianuarie 2022, persoane publice din cadrul Inspectoratului Național de Probațiune ar fi admis cheltuieli neîntemeiate în sumă de 458 800 de lei și cheltuieli nerecuperate la retribuirea muncii în sumă de 434 900 de lei.

Încălcările invocate în denunț au fost constatate de către Inspecția Financiară în raportul privind rezultatele inspectării financiare și în prescripția nr. 25-04-10/558 din 13 aprilie 2022 și constau în încheierea contractelor de valoare mică privind prestarea diferitor servicii în sumă de 458 800 de lei și achitarea cheltuielilor suportate pentru plata salariului, în valoare totală de 434 900 lei, ca urmare a-l executării unor hotărâri judecătorești nedefinitive.

În cadrul urmăririi penale, ca urmare al administrării probatoriului, s-a constatat că hotărârile judecătorești în baza cărora au fost retribuite cheltuielile salariale în sumă de 434 900 de lei erau executorie din momentul pronunțării, iar ca rezultat al contestării cu apel și recurs de către Inspectoratul Național de Probațiune acestea au devenit irevocabile, „fapt ce a determinat de a conchide lipsa abuzului de serviciu din partea directorului Inspectoratului Național de Probațiune, pe acest episod”, notează PA.

„În vederea constatării și evaluării prejudiciului cauzat ca urmare al încheierii contractelor de mică valoare, organul de urmărire penală a interpelat Ministerul de Justiție, iar în rezultat, potrivit răspunsului, ministerul a făcut referire la constatările Inspecției Financiare și a recomandat efectuarea unei expertize contabile de către un expert independent pentru cuantificarea prejudiciului exact cauzat Inspectoratului Național de Probațiune.

Inspectoratul Național de Probațiune a informat organul de urmărire penală al CNA că bunurile achiziționate și serviciile prestate de către agenții economici au fost utilizate în activitățile curente ale instituției și nu în uz sau beneficiul directorului INP, respectiv lipsind prejudiciul cauzat instituției.

Totodată, Inspectoratul Național de Probațiune a contestat în contencios administrativ, prescripția nr. 25-04-10/558 din 13.04.2022, în care erau reflectate constatările referitoare la încălcările și prejudiciul imputat directorului Inspectoratului Național de Probațiune, unde a invocat că prejudiciul stabilit de Inspecția Financiare este nejustificat”, potrivit comunicatului emis de Procuratură”.

Prin hotărârea judecătorească din 5 iulie 2023, prescripția nr. 25-04-10/558 din 13 aprilie 2022 a fost anulată.

Totodată, PA precizează că, fiind dispusă efectuarea expertizei contabile, „nu au fost stabilite careva încălcări și nici prejudiciul cauzat Inspectoratului Național de Probațiune”.

„Prezența mea la serviciu n-ar fi altceva decât o samavolnicie”

În cadrul unei conferințe de presă, Andrei Iavorschi a declarat că vrea „refacerea bunului nume” pe care l-a avut până „a face obiectul atacurilor unor personaje din mediul politic”, făcând referire la fostul ministru al Justiției Sergiu Livinenco, care declarase că Iavorschi s-ar fi „ținut de funcția în care a fost propulsat de către regimul Plahotniuc”.

„Odată încetată urmărirea penală a încetat și suspendarea din funcție, atât în fapt, cât și în drept. (…) În luna septembrie a fost examinat demersul de prelungire a suspendării. Judecătorul de instrucție a respins demersul procurorului. Ministerul Justiției a fost informat atunci, în perioada august-septembrie 2023, despre lipsa unui încheieri privind suspendarea. Dumneaei a ignorat, motivele îi sunt cunoscute doar ei. Am primit un răspuns oficial că nu aș avea dreptul să-mi execut atribuțiile de serviciu, iar prezența mea la serviciu n-ar fi altceva decât o samavolnicie.

Cu regret, constat acțiunile mai puțin legale în privința mea, nu doar în partea ce ține de repunerea în drepturi – achitarea drepturilor salariale de care am fost lipsit ilegal prin suspendare, dar refuză și exercitarea atribuțiilor funcționale”, a afirmat Iavorschi.

De ce nu a fost repus în funcție până acum

Contactată de ZdG, reprezentanta Ministerului Justiției Olga Cebanu a comunicat că ministerul Justiției a recepționat cererea lui Andrei Iavorschi de repunere în funcție.

„Solicitările sale sunt în proces de examinare conform termenilor legali, fiind făcute și câteva interpelări pe caz. Totodată, Inspectoratul Național de Probațiune a informat Ministerul Justiției că a contestat ordonanța Procuraturii Anticorupție privind scoaterea de sub urmărire penală, pentru reexaminare în ordinea ierarhic superioară. Imediat ce va fi acumulată informația completă pe caz, cererea va fi soluționată”, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Justiției.

Andrei Iavorschi a depus mai multe plângeri în instanță cu privire la apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale, inclusiv împotriva secretarei de stat Nadejda Burciu și a președintelui Parlamentului Igor Grosu. Iavorschi a contestat și decizia Ministerului Justiției privind suspendarea sa din funcție. Acestea sunt încă pe rol. În septembrie 2023, Judecătoria Chișinău a respins una dintre cererile lui Iavorschi împotriva Ministerului Justiției al R. Moldova.

INP are un nou conducător din iulie 2023 –  Viorel Sochircă. Până la numirea acestuia, atribuțiile directorului au fost exercitate de directorul adjunct al INP Sergiu Mărgărint, care a fost numit în funcție în octombrie 2022.

Codul de procedură penală prevedea anterior că suspendarea provizorie din funcţie o decide administraţia instituţiei în care activează învinuitul ori inculpatul, în condiţiile legii, la demersul procurorului care conduce, sau, după caz, efectuează nemijlocit urmărirea penală.

Din 22 august 2023 au intrat în vigoare noi modificări legislative la Codul de procedură penală. Astfel, în cursul urmăririi penale suspendarea provizorie din funcție se aplică prin încheierea judecătorului de instrucție, la demersul procurorului, pe un termen de 6 luni, cu posibilitatea prelungirii termenului până la 24 de luni, în condițiile prevăzute la alin. (2).

Andrei Iavorschi a fost suspendat din funcție în iulie 2022. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției de atunci, Sergiu Litvinenco, care menționează că decizia a fost luată urmare a demersului Procuraturii Anticorupție în legătură cu inițierea urmăririi penale în privința lui Iavorschi, care a fost pus sub învinuire întru-un dosar penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, soldat cu daune în proporții considerabile.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, Andrei Iavorschi ar fi trebuit să-și dea demisia încă de la inițierea cauzei penale „pentru a nu prejudicia, în primul rând, imaginea instituției în care activează”.

„El a preferat, însă, să se țină de funcția în care a fost propulsat de către regimul Plahotniuc, în decembrie 2018. Din câte îmi amintesc, prima sa „realizare” de la accederea în funcția de director al Inspectoratului Național de Probațiune, chiar înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019, a fost să contribuie plenar la obținerea certificatului de integritate de către Ilan Șor”, a scris Litvinenco pe Facebook în iulie 2022.