Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția CSM după protestul avocaților:…

Reacția CSM după protestul avocaților: afectează imaginea şi independența sistemului judecătoresc

Consiliul Superior al Magistraturii susține, într-un comunicat de presă, cu referire „la protestul unor avocaţi organizat în faţa Curţii de Apel Chişinău, la data de 26 iunie curent, în legătură cu aplicarea măsurilor preventive a instanțelor de judecată asupra persoanelor reţinute pentru perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele judecătoreşti” că, „afirmaţiile avocaţilor în cadrul protestului sunt superficiale și evazive, fără careva analize detaliate”.

„În acest sens, CSM, manifestându-şi obiectivul primordial de îndeplinire a rolului de garant al independenţei autorităţii judecătoreşti, conchide, că declaraţiile în cauză afectează imaginea şi independența sistemului judecătoresc, ceea ce nu este acceptabil într-un stat de drept”, se mai spune în comunicat.

De Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, Consiliul Uniunii Avocaților au organizat un protest în fața Curții de Apel împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Avocații își exprimă dezacordul față de încălcarea dreptului la libertate și siguranță a persoanelor, precum și la deținerea acestora în condiții inumane și degradante.

Protestul avocaților este o reacție la perpetuarea de către procurori și instanțele de judecată a aplicării prezumpției de arestare a persoanelor pe perioada efectuării acțiunilor de urmărire penală și de judecare a cauzelor în instanțele de fond. Deși Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a calificat condițiile de detenție din Penitenciarul nr. 13 ca fiind inumane și degradante, măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, susțin avocații, fără ca instituțiile care o solicită și o aplică, să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate.

„Avocatura a ieșit să arate societății că este îngrijorată de respectarea drepturilor sale. A ieșit să dea alarma pentru ca aceasta să ajungă la organele internaționale. Atât timp cât oamenii mor în detenție, iar activitatea avocaților este obstrucționată, noi nu putem tăcea și este un exercițiu democratic în care avocatura își va manifesta dezaprobarea la inegalitățile care au loc”, a menționat o avocată prezentă la protest.

„Protestăm în apărarea unui inters public. Trebuie să protestăm în fața fărădelegilor care se întâmplă astăzi în justiție”, a precizat și avocatul Emanoil Ploșnița.

Participanții la protest au ținut și un minut „pentru justiția din R. Moldova care este deja moartă”.

„Este un eveniment deosebit în avocatura noastră pentru că niciodată avocații nu au ieșit la manifestații publice”, a spus și avocatul Druță Boris.

Pe parcursul zilei de ieri, 26 iunie, avocații și avocații stagiari, nu au participat la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile. Totodată avocații au anunțat nu au participat la acțiuni de urmărire penală efectuate de organele de urmărire penală (Procuratura, Poliția de frontieră, Inspectoratul General al Poliției, ș.a.).