Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Răspunsul Procuraturii la solicitarea inițierii…

Răspunsul Procuraturii la solicitarea inițierii unui proces penal pe numele lui Dodon pentru că a dezvăluit numele unei paciente infectate cu coronavirus

captură foto

Deputatul fracțiunii Platforma DA, Liviu Vovc, scrie pe pagina sa de Facebook că Procuratura a refuzat inițierea unui proces penal în legătură cu episodul din martie curent, atunci când președintele Igor Dodon a dezvăluit public numele primei paciente care a fost diagnosticată în R. Moldova cu noul coronavirus. Deputatul mai menționează că procurorul pe caz nu ar fi însă emis o ordonanță în acest sens.

„La data de 10 martie am înregistrat un denunț către Procuratura Generală prin care am solicitat inițierea unui proces penal pe faptele menționate și în cazul confirmării tragerea la răspundere a celui care și-a permis să încalce legea. Răspunsul însă e „fenomenal”. Procurorul de caz nu a dorit să inițieze urmărirea penală pe motiv că pe astfel de încălcări e nevoie de plângere din partea victimei. Dar în același timp refuză emiterea unei ordonanței de refuz în pornirea urmării penale, lucru care este contrar legislației”, precizează deputatul fracțiunii Platforma DA.

În acest context, Liviu Vovc precizează că a transmis o scrisoare în adresa procurorului General Alexandr Stoianoglo prin care solicită verificarea acțiunilor procurorului pe caz și motivul refuzului prezentării copiei ordonanței de refuz în urmărirea penală.

„Nu sunt jurist dar am consultat această situație cu juriști în drept penal care confirmă opinia mea, că se încalcă procedura. Iar scopul e simplu: să nu pot contesta ordonanța și în judecată să obțin începerea urmării penale”, spune deputatul.

Președintele Igor Dodon a dezvăluit la 9 martie numele primei paciente care a fost diagnosticată în R. Moldova cu coronavirus. Gestul șefului statului a fost considerat de către experți drept o încălcare a Legii privind protecția datelor cu caracter personal, dar și a Legii privind drepturile și responsabilitățile pacientului.