Raportor special al ONU, la finalul vizitei în Moldova: „Am fost informat despre acuzații penale fabricate”

În pofida unui cadru legislativ satisfăcător, situația apărătorilor drepturilor omului în R. Moldova necesită îmbunătățiri, deoarece există cazuri când avocații se confruntă cu acuzații penale motivate din punct de vedere politic sau sunt amenințați ori de câte ori apără persoane cu opinii diferite sau când jurnaliștii se confruntă cu limitarea accesului la informație. Sunt câteva dintre constatările raportorului special al ONU, Michel Forst, care între 25-29 iunie s-a aflat în Molova pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului și pentru a revizui eforturile, progresele și provocările statului în asigurarea protecției şi consolidării rolului lor important.

În raportul său, prezentat la finalul vizitei, expertul ONU solicită Moldovei să pună capăt „abordării punitive” față de apărătorii drepturilor omului și susține că Guvernul trebuie să adopte o abordare mai pozitivă față de apărătorii drepturilor omului și să recunoască public rolul esențial al societății civile.

„În pofida unui cadru legislativ general satisfăcător, situația apărătorilor drepturilor omului în Republica Moldova necesită îmbunătățiri”, declară raportorul special al ONU, Michel Forst, într-o declarație cu care se încheie prima sa vizită oficială în țară.

Principalele constatări, care urmează a fi incluse într-un raport care va fi prezentat de Michel Forst Consiliului pentru Drepturile Omului în martie 2019:

  • „Apărătorii drepturilor omului și jurnaliștii sunt victime ale campaniilor de stigmatizare, avocații se confruntă cu acuzații penale motivate din punct de vedere politic sau sunt amenințați ori de câte ori apără persoane cu opinii diferite, iar jurnaliștii se confruntă cu limitarea accesului la informație”;
  • „În plus, reprezentanții instituțiilor naționale de apărare a drepturilor omului din Moldova se simt ignorați în practică”;
  • „Guvernul trebuie să pună capăt atitudinii sale punitive față de apărătorii drepturilor omului și să adopte o abordare care să ofere mai mult suport societății civile, în ciuda posibilelor dezacorduri și critici”;
  • „Deși organizațiile societății civile și apărătorii drepturilor omului au dreptul de a activa liber în domeniul drepturilor omului și Guvernul s-a declarat în mod public deschis față de implicarea în asemenea activități, în practică apărătorii drepturilor omului se confruntă cu mai multe provocări”;
  • „Am fost informat despre cazuri de intimidare și amenințări la adresa apărătorilor drepturilor omului din partea autorităților publice, mai ales atunci când au criticat deciziile Guvernului”;
  • „În timpul misiunii  mele, organizațiile societății civile au adus și acuzații de corupție la nivelul judecătorilor și procurorilor. Am fost informat despre acuzații penale fabricate, cum ar fi emiterea cu bună știință a unei decizii ilegale sau greșite împotriva judecătorilor care încearcă să investigheze cauze și să ia decizii în mod independent, în cauzele sensibile din punct de vedere politic”.

„În timpul vizitei mele, acuzațiile de corupție la nivelul judecătorilor și procurorilor au fost una dintre principalele preocupări abordate de organizațiile societății civile. Judecătorii care examinează cazurile sau adoptă decizii în mod independent și în conformitate cu legislația națională și internațională privind cazurile sensibile din punct de vedere politic, pot risca să fie hărțuiți, concediaţi sau acuzaţi penal în mod neîntemeiat din motive cum ar fi luarea cu bună știință a unei decizii ilegale sau greșite. De asemenea, am primit mărturii cu privire la faptul că mass-media și organizațiile societății civile nu au întotdeauna acces la procesele judiciare, mai ales în cazurile sensibile din punct de vedere social și politic. Organizațiile societății civile s-au plâns că au fost cazuri când audierile în instanță au avut loc cu ușile închise fără motive legale pentru aceasta”, menționează raportorul special al ONU la capitolul luptei împotriva corupției.

Raportorul special al ONU și-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul constructiv pentru a identifica modalități de consolidare a societății civile în Moldova și de a sprijini eforturile Guvernului în elaborarea unei noi legislații privind protecția apărătorilor drepturilor omului.

În timpul vizitei sale de cinci zile, expertul s-a întâlnit cu oficiali de stat, reprezentanți ai sistemului judiciar, ombudsmanul, precum și cu apărătorii drepturilor omului și reprezentanții societății civile, ai mass-media și ai comunității diplomatice.

Raportorul special al ONU a avut și o vizită în regiunea transnistreană, unde s-a întâlnit cu autoritățile de facto și cu apărătorii drepturilor omului care activează în Tiraspol.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *