Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Punct mort în dosarul parcărilor:…

Punct mort în dosarul parcărilor: șase cauze pe masa procurorilor, una în instanță, o sentință de condamnare și nicio persoană după gratii

La doi ani de la semnarea contractului privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău, proiectul nici măcar nu a demarat, fiind pus pe brânci din start de interesele celor care ar fi trebuit să-l implementeze

Reținerile sonore din primăvara anului 2017 în dosarul trucării licitației publice pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală nu au o finalitate la nouă luni de la demararea scandalului. Nicio persoană vizată în dosar nu se află după gratii sau în arest. O sentință de condamnare la închisoare a fost pronunțată doar pe numele șefului Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), Igor Gamrețki. Acesta, însă, se află în libertate, pentru că pedeapsa a fost suspendată condiționat. Edilul suspendat din funcție al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, se află sub control judiciar, iar dosarul stă mai bine de șase luni pe masa judecătorilor fără a fi demarată examinarea în fond a cauzei. În privința altor șase persoane învinute în același dosar cauzele penale nu au fost trimise în judecată, procurorii invocând lipsa unor răspunsuri din partea autorităților Ungariei și Austriei la solicitările expediate privind acumularea de probe.

„Până la acest moment, s-au făcut comisii rogatorii la adresa autorităților competente a Ungariei și a Austriei, dar încă nu a fost primit un răspuns. Deja în timpul apropiat decidem dacă așteptăm răpsunsul sau finalizăm cauza în privința persoanelor respective”, a explicat procurorul anticorupție Dumitru Robu, în gestiunea căruia se află cauzele penale în acest dosar. Întrebat care este motivul pentru care răspunsurile autorităților străine durează atât de mult și dacă acestea se referă la toți ceilalți șase învinuiți, procurorul a precizat că  „este o practică destul de știută că comisiile rogatorii de execută mai greu” și a declarat că informațiile vizează pe viceprimarul Nistor Grozavu, pe omul de afaceri Alexandru Pincevschi, pe fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco și pe administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”). Dumitru Robu dă asigurări că în scurt timp va decide dacă cauzele vor fi expediate în judecată fără răpsunsurile organelor de drept din Ungaria și Austria.

În privința celor șase învinuți nu este aplicată nicio măsură de arest, aceștia având doar interdicția de a părăsi țara.

Întrebat de ce la șase luni de când a fost trimisă în judecată cauza penală de învinuire a lui Dorin Chirtoacă nu a demarat examinarea în fond a cauzei, Dumitru Robu a declarat că acest lucru se întâmplă „deoarece avocații intenționat înaintează la fiecare ședință, abuziv și cu rea-voință, diferite cereri. Scopul avocaților este de tergiversa și a nu începe examinare prezentei cauze penale”.

„La 16 noiembrie s-a finalizat ședința preliminară, deja noi avem un pic de timp de când nu putem examina în fond cauza, nu putem trece la audierea martorilor și înaintarea probelor”, a declarat procurorul PA.

Anterior, Dorin Chirtoacă explica blocajul prin faptul că cererile înaintate de avocații săi încă acum jumătate de an nu sunt examinate de magistrați, aceștia eschivându-se prin diferite metode, inclusiv prin adresarea la CSJ pentru a solicita consultații.

Până la acest moment au avut 29 de ședințe în dosarul penal al primarului suspendat din funcție al capitalei, alte trei ședințesunt programate pentru lunile ianuarie și februarie.

Unica sentință de condamnare în dosarul parcărilor a fost emise pe numele lui Igor Gamrețki, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), cel care a recunoscut că a participat la trucarea licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în capitală și a devenit beneficiarul a 26% din capitalul social al firmei care a fost desemnată câștigătoare.

La 3 august, după ce a recunoscut în totalitate acuzațiile aduse de procurori și a solicitat examinarea dosarului în baza probelor acumulate de procurori, prima instanță l-a condamnat pe Igor Gamrețki la doi ani de închisoare cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip semiînchis, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe untermen de trei ani. Două luni mai târziu, la 4 octombrie, judecătorii Oxana Robu, Liubovi Brînza și Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău au suspendat pe un termen de trei ani pedeapsa cu închisoarea. Igor Gamrețki a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție, iar la 23 ianuarie urmează a fi pronunțată hotărârea instanței supreme.

Citiți și:

(doc) Mărturiile din dosarul parcărilor: Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă

(doc) Milioanele chișinăuienilor „parchează” în Cipru și Malta