Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   PSRM îi cere PG să…

PSRM îi cere PG să verifice modul în care a fost inițiat dosarul penal privind finanțarea PSRM

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrâncea, susține că Partidul Socialiștilor din R. Moldova va depune o plângere la Procuratura Generală prin care va solicita autorităților să verifice modul și contextul în care a fost instrumentat dosarul penal inițiat pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM.

„Este un dosar de șantaj aplicat de fostul regim al lui Plahotniuc. Sunt manipulări și învinuiri absolut nefondate. Nimeni nu va putea prezenta nicio dovadă când PSRM a încălcat măcar o dată legislația.
În 2016, fosta guvernare a lui Vladimir Plahotniuc a dat ordin Procuraturii Generale, un ordin absolut ilegal și anticostituțional, să pornească un dosar penal împotriva PSRM, pe niște fapte inventate. În acel moment s-a comandat pornirea urmăririi penale împotriva președintelui R. Moldova, Igor Dodon și PSRM.
PSRM va depune o plângere penală la PG prin care vom cere să fie verificat modul în care a fost pornit acest dosar, contextul în care a fost instrumentat și folosit acest dosar”, a declarat Bătrâncea.

Marți, 21 ianuarie, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că Procuratura Generală nu s-a implicat în dosarul penal cu privire la finanțarea din exterior a Partidului Socialiștilor decât doar în legătură cu examinarea unor acțiuni perocesuale, în urma unei adresări oficiale a președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Anterior, șeful suspandat al Procuraturii Anticorpție, Viorel Morari, pe numele căruia a fost emis un mandat de ares pentru 20 de zile, declara că reținerea sa ar putea avea legătură cu pornirea dosarului privind finanțarea PSRM. Stoianoglo neagă însă acest lucru și susține că procurorul general nu are „nimic cu această decizie”.

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.