Procurorul judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate a revenit la serviciu. Cum a motivat judecătorul achitarea

Procurorul judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la  răspundere penală a unei persoane nevinovate a revenit la serviciu. Cum a motivat judecătorul achitarea
36 vizualizări
24 decembrie 2019 | 07:18

„Învinuirea adusă inculpatului Cociu Lilian Nicolae este întemeiată pe presupuneri, în mod principal pe declarațiile părții vătămate, Crăciun Andrei, care sunt contradictorii”. Acesta este unul dintre argumentele care au stat la baza achitării procurorului Lilian Cociu, judecat pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate. În urma sentinței de achitare, Cociu a revenit, la 11 decembrie 2019 în funcția de procuror. 

Procurorul Lilian Cociu și polițistul Ghenadie Ababii au fost trimiși în judecată pentru tragerea cu bună-ştiinţă la răspundere penală a unei persoane nevinovate și pentru fals în acte publice în vara anului 2017.

De ce au fost învinuiți

Conform informațiilor din dosar, în 2007, în cadrul investigării unui caz de omor al unei persoane şi tentativei de omor al unei alte persoane, în apropriere de Durleşti, procurorul Cociu nu ar fi luat toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă şi obiectivă, a circumstanțelor cauzei pentru stabilirea adevărului şi a pus neîntemeiat sub învinuire o persoană, iar ulterior a remis cauza penală în privinţa acesteia în instanţa de judecată.

Ulterior, Andrei Crăciun a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii incriminate, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 21 ani închisoare. În 2013, după ce s-a aflat în detenție mai mult de 5 ani, acesta a fost achitat şi pus în libertate, pentru că s-a stabilit că infracţiunea nu a fost comisă de el. Adresându-se în instanța de judecată în ordine civilă, Andrei Crăciun a obţinut, pentru aflare ilegală în detenție, o compensare a prejudiciului moral în valoare de 1,5 milioane de lei, bani plătiți din bugetul de stat.

Ce a spus Crăciun în instanță și cum s-a apărat Cociu

În instanța de judecată a fost audiat, de mai multe ori, Andrei Crăciun, dar și mai mulți actuali sau foști procurori care au avut tangență cu dosarul penal în privința acestuia. Crăciun i-a spus judecătorului că, la etapa inițială, și-a recunoscut vina pentru că „îi era frică să nu fie dus înapoi în izolator și să fie ucis/bătut”. Acesta a precizat că, la reconstituire, oamenii legii „i-au arătat unde a fost ascunsă arma, unde chipurile a fumat și unde se afla via, iar ulterior a fost condus și a fost filmat cu camera”. 

În judecată, atât procurorul Lilian Cociu, cât și polițistul Ghenadie Ababii, care era pe atunci inspector superior al serviciului omoruri şi crime grave al secţiei poliţiei criminale a Comisariatului de Poliție Chişinău au susținut că sunt nevinovați și că, de fapt, toate probele administrate de ei au fost obținute legal și au demonstrat vinovăția lui Crăciun în comiterea infracțiunii. 

Argumentele instanței: învinuirea întemeiată pe presupuneri

„În rezultatul analizei probelor care au fost cercetate în cadrul ședințelor de judecată și la care a făcut referire procurorul în dezbateri judiciare, din punct de vedere al pertinenței, concludenței și coroborării lor, instanța de judecată atestă că învinuirea adusă inculpatului Cociu Lilian Nicolae este întemeiată pe presupuneri, în mod principal pe declarațiile părții vătămate Crăciun Andrei, care sunt contradictorii, or fiind audiat de câteva ori pe parcursul examinării cauzei penale în instanța de judecată, a oferit răspunsuri contradictorii, la întrebările părților și participanților la proces”, a constatat magistratul Grigore Manoli, cel care a examinat cauza penală. 

„Declarațiile acestuia întră în contradicție cu declarațiile martorului Postică Aurel și Garabagiu Sergiu care au comunicat că l-au întrebat dacă nu cumva a fost impus să recunoască vinovăția și dacă conștientizează efectele recunoașterii infracțiunilor încriminate”, argumentează magistratul Manoli achitarea procurorului Lilian Cociu. Judecătorul a mai reținut din declarațiile lui Andrei Crăciun că acesta nu le-a spus procurorilor despre faptul că ar fi fost maltratat.

Cociu a revenit în funcția de procuror 

Totodată, magistratul Grigore Manoli a făcut referire la decizia recentă a Curții Constituționale care a declarat neconstituțională expresia „urmări grave” din Codul Penal, dar și faptul că unele probe acumulate în cauza penală s-ar fi făcut cu încălcarea legii. 

„Pe versoul documentelor a fost aplicată o ștampilă și mențiunea „Corespunde originalului”, lipsind o careva semnătură în dreptul acestei mențiuni, nefiind indicat numele, prenumele persoanei care a efectuat mențiunea respectivă, iar instanța de judecată în forma în care au fost anexate nu le poate da o careva apreciere acestora, chiar dacă au fost cercetate în cadrul ședinței de judecată, respectiv acesta nu pot fi puse la baza sentinței de condamnare”, a argumentat judecătorul Manoli, cu referire la unele probe din dosar. Magistratul a decis că este nevinovat și polițistul Ghenadie Ababii, judecat pentru că ar fi falsificat un proces verbal de audiere a unui martor. 

În timpul examinării cauzei penale, Lilian Cociu a depus o cerere prin care a cerut să-i fie anulată suspendarea din funcție pe perioada cercetării judecătorești. Instanța i-a respins cererea ca inadmisibilă, dar i-a explicat acestuia că, în conformitate cu legea cu privire la procuratură, „dacă a fost pronunțată o sentință de achitare, suspendarea din funcție încetează, iar procurorul este restabilit în toate drepturile anterioare”. Lilian Cociu a fost suspendat din funcția de procuror în martie 2017. La 11 decembrie 2019, după ce a fost achitat, Lilian Cociu a revenit în funcția de procuror, el activând în Procuratura Chișinău.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

Șapte persoane, testate de ANSP la coronavirus: Rezultatele sunt negative

Șapte persoane care prezentau simptome asociate infectiei cauzate de coronavirusul de tip nou au fost testate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). De la cele șapte persoane au fo…
Șapte persoane, testate de ANSP la coronavirus: Rezultatele sunt negative

OMS: Epidemia de coronavirus se află într-un „punct decisiv”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că epidemia de coronavirus a atins un „punct decisiv”. În acest sens, oficialul a cerut statelor să acţionez…
OMS: Epidemia de coronavirus se află într-un „punct decisiv”

Slusari îndeamnă candidații din cursa de la Hîncești să se retragă în favoarea lui Cobzac: „Există riscul ca într-o circumscripție pro-europeană să câștige un candidat anti-european”

Vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, se arată convins că în cadrul alegerilor parlamentare noi din circumscripția Hîncești candidatul independent Grigore Cobzac se află în fruntea…
Slusari îndeamnă candidații din cursa de la Hîncești să se retragă în favoarea lui Cobzac: „Există riscul ca într-o circumscripție pro-europeană să câștige un candidat anti-european”

Cinci rute de microbuz își sistează activitatea începând de săptămâna viitoare

Cinci rute de microbuz din Chișinău îşi vor sista activitatea începând cu ziua luni. Este vorba despre unitățile de transport care circulă pe liniile 108, 178, 135, 129, 175. Anunțul a fost făcut de către preșe…
Cinci rute de microbuz își sistează activitatea începând de săptămâna viitoare

Ruslan Codreanu: „Primarul vrea să aducă autobuze direct din Belarus, gata pe roți, în datorii”

Fostul primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, se arată nedumerit de decizia Primăriei Chișinău de a procura, în credit, 100 de autobuze noi din Belarus pentru renovarea Parcului Urban de Autobuze. În a…
Ruslan Codreanu: „Primarul vrea să aducă autobuze direct din Belarus, gata pe roți, în datorii”

Dosarele Tranga – Morari – Varzari. Răspunsul PG la scrisoarea adresată de către un procuror

Procurorul anticorupție, Vladislav Bobrov, care a gestionat dosarul în care figurează omul de afaceri Viorel Varzari a expediat la 31 ianuarie curent un raport prin care îl informează pe șeful Procuraturii Gene…
Dosarele Tranga – Morari – Varzari. Răspunsul PG la scrisoarea adresată de către un procuror