Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul șef al Procuraturii Hîncești,…

Procurorul șef al Procuraturii Hîncești, reținut pentru 72 de ore în dosarul în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită

Procurorul șef al Procuraturii Hîncești Maxim Gropa a fost reținut miercuri, 16 februarie, pentru 72 de ore în dosarul în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere.

În această dimineață procurorii anticorupție au efectuat percheziții în biroul procurorului șef al Procuraturii Hîncești Maxim Gropa. Potrivit procurorilor, Gropa este vizat într-o cauză penală de îmbogățire ilicită și fals în declarația de avere.

În 2021, Maxim Gropa a fost desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor în funcția de procuror șef la Procuratura Hîncești. Detalii aici

În 2017 Ziarul de Gardă a scris că Maxim Gropa, pe atunci procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a primit diploma şi titlul de „cel mai bun în profesie” dintre acuzatorii de stat din procuraturile specializate. Gropa a activat, până la reformarea PG, în secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale, fiind numit în funcţie în 2013. Gropa este însă procuror cu ştate vechi. Acesta a gestionat anterior „dosarul Makena”, în care 15 actuali sau foşti angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) au fost puşi sub învinuire pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”.

Maxim Gropa a primit premiul de „cel mai bun în profesie” prezentând la concurs un dosar „transfrontalier”, care deconspira o serie de furturi comise de patru cetăţeni ai R. Moldova în casele unor locuitori din Cipru. În octombrie 2015, Gropa declara pentru presă că „au fost identificate practic toate persoanele implicate în comiterea infracţiunii”. Maxim Gropa precizează că, şi în acest dosar, cei trei inculpaţi au fost condamnaţi la „5, 9 şi 15 ani de închisoare”. Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, Maxim Gropa nu are locuinţă proprie şi deţine în proprietate doar un Opel Zafira, fabricat în 2005 şi cumpărat în 2010. Acesta susţine că trăieşte în apartamentul părinţilor, pe care l-ar fi declarat, deşi în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate apartamentul nu se regăseşte.

CV-ul, averea şi dosarele „celor mai buni procurori în profesie”